RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stine Sofies mor vant mot Staten

Sist oppdatert:
Moren til en av de drepte i Baneheia-saken hadde rett til å klage da Jan Helge Andersen fikk permisjon.

(iOslo.no) Det slår Oslo tingrett fast i en dom 7. september.

Ada Sofie Austegard, moren til Stine Sofie Sørstrønen som ble drept i Baneheia-saken, gikk til sak mot Justisdepartementet etter at Jan Helge Andersen fikk permisjon fra fengselet i 2006.

Austegard ble to ganger varslet om at drapsmannen fikk permisjon og klagde på vedtaket. Men Kriminalomsorgens sentrale forvaltning mente Austegard manglet rettslig klageinteresse.

Nederlag
Nå har Justisdepartementet gått på et knusende nederlag i Oslo tingrett. Retten slår fast at Austegard berøres nært og sterkt på en tilstrekkelig «rettslig» måte til at hun har rettslig klageinteresse.

«Tingretten finner at både straffegjennomføringslovens oppbygging og lovforarbeidene forutsetter at også hensynet til fornærmede / de etterlatte og den alminnelige rettsoppfatning er relevant både ved vurderingen av om permisjon skal gis etter §§ 33-34, og i tilfelle når og på hvilken måte,» står det i dommen fra Oslo tingrett.

Tingretten opphever dermed vedtaket til Kriminalomsorgen, så Austegard har mulighet til å klage neste gang Andersen får permisjon.

I dommen heter det at tingretten ser for seg situasjoner der hensynet til de etterlatte kan få avgjørende betydning både for spørsmålet om når en permisjon gis, og for utformingen av eventuelle vilkår for permisjonen.

Ni permisjoner
Andersen har siden 2006 hatt ni permisjoner fra fengselet, hvorav seks av disse har gått over flere dager.

Senest 23. august i år hadde drapsmannen permisjon i fire timer fra fengselet.

Staten må i tillegg betale saksomkostningene til Stine Sofies mor på 88.300 kroner.

Les flere nyheter på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere