*Nettavisen* Nyheter.

Stipend-penger til diktatur

Studentene ved Universitetet i Oslo får sine stipender finansiert blant annet fra investeringer i militærdiktaturet Burma.

13.06.05 13:05

Forvaltningsstiftelsen for fond og legater ved Universitetet i Oslo – UNIFOR – håndterer stipendmidler for over 900 millioner kroner, melder nyhetstjenesten Norwatch.

Mangler etiske linjer
Fjorårets avkastning var på imponerende 13 prosent, rundt 80 millioner kroner. Midlene er plassert i flere hundre forskjellige selskaper – både norske og utenlandske.

Tirsdag legges UNIFORs regnskap fram for Universitetsstyret i Oslo. Heller ikke nå skal etiske retningslinjer tas opp til vurdering.

Norwatch kjenner til at Oslo-studentenes stipendmidler blant annet er investert i det franske oljeselskapet Total. Det brutale militærregimet i Burma tjener flere hundre millioner dollar årlig på Totals oljeutvinning.

En internasjonal kampanje for å få Total ut av landet har dokumentert at det illegitime regimets våpeninnkjøp er gjort med den samme kapitalen som Total har sprøytet inn i Burma.

Det franske selskapet er direkte ansvarlige for at det burmesiske militæret har kunnet doble sine styrker. Militæret har begått alvorlige overgrep mot befolkningen i de områdene i Sør-Burma hvor Total opererer.

Sentrale mangler
Det finnes i dag ingen etiske retningslinjer i forvaltningen av UNIFORs portefølje. Norwatch har konstatert et fravær av debatt om etisk forvaltning av midlene på flere nivåer:

– UNIFOR skal aldri ha vært i dialog med noen av selskapene de har investert i.

– UNIFOR skal aldri ha solgt seg ut av en aksje på grunn av etiske forhold.

– UNIFOR skal aldri ha etterspurt etiske retningslinjer hos sine fondsforvaltere.

– Universitetsstyret skal aldri ha engasjert seg for å sikre at fondet administreres etter etiske retningslinjer.

– Ingen av de ulike legatstyrene skal ha fulgt opp temaet overfor UNIFOR.

– UNIFOR-direktøren kan aldri erindre å ha fått spørsmål fra studenter om hvor pengene er plassert.

Ifølge reglementet for porteføljeforvaltning av stiftelsesmidler ved Universitetet i Oslo, er det meningen at forvaltningen skal ha høy etisk standard.

Kritisk
Studentrepresentant i Universitetsstyret, Kim Rand-Henriksen, er kritisk til dagens ordning.

– Universitetssamfunnet bør jo være et eksempel til etterfølgelse. Man bør kunne stille høyere krav til UNIFOR enn til andre fond, mener Rand-Henriksen.

Studentrepresentanten mener man må være villig til å ta den etiske debatten som følger av en offentliggjøring av porteføljen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.