RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2 Nyhetene

Stjal gressklipper - fikk rekordstraff

Sist oppdatert:
Litaueren stjal en gammel gressklipper - og ble hardt straffet.

Selv mannen som eier gressklipperen synes straffen var overraskende høy.

- Jeg ble svært overrasket over den strenge straffen. Men den viser at politiet og domstolene tar oss som utsettes for vinningskriminalitet på alvor, sier Rolf Sending til TV 2 Nyhetene.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo her.

Den 29 år gamle litauiske mannen ble dømt til 60 dager i fengsel, 45 av de ubetinget, for grovt tyveri. I tillegg ble mannens bil inndratt.

Nektet tyveriet
Litaueren stjal gressklipperen fra bensinstasjonen til Rolf Sending, like utenfor Kongsberg i Buskerud, natt til lørdag for en uke siden.

- Sønnen min hørte mistenkelige lyder utenfor. Fra vinduet så han vår gamle gressklipper blir slept av gårde av en rød kassebil, forteller Sending.

Sønnen la seg på hjul, samtidig som han ringte politiet. Den 29 år gamle litaueren ble pågrepet på en liten skogsvei noen kilometer unna.

- Han ble tatt på fersken, men nektet for at det var han som hadde stjålet vår gamle gressklipper, smiler Sending.

Ville statuere et eksempel
Det er ikke bare straffen som er oppsiktsvekkende. For mannen ble dømt i Kongsberg tingrett bare tre dager etter at han stjal klipperen. Sorenskriver Stein Husby vil statuere et eksempel med denne saken.

«Retten vil peke på at den utvikling som man nå ser i Sør-Norge, med en rekke omreisende utlendinger fra Øst-Europa, som synes å ha kriminalitet som levevei – helt eller delvis – er en klart uønsket utvikling», heter det i tingrettsdommen.

Politiadvokat Jorunn Hegle Hovda ved Søndre Buskerud politidistrikt mener det er viktig å reagere strengt og raskt.

- Dette er personer som ikke har noen tilknytning til Norge. De kommer hit utelukkende for å begå kriminelle handlinger. Dersom de ikke får en straff umiddelbart, frykter vi at de vil unndra seg straffen ved å forlate landet, sier hun.

- Økt tillit
Så langt i 2007 har 139 østeuropeere blitt tatt bare i Søndre Buskerud.

- De siste ukene har det vært veldig stille. Vi tror at det har spredd seg i miljøet at vi slår hardt ned på vinningskriminalitet, sier politiadvokat Jorunn Hegle Hovda.

Selv om gressklipperen til Rolf Sending nærmest er totalvrak, er han glad for at politiet i hans distrikt prioriterer vinningskriminalitet.

- Jeg har hatt mange innbrudd her på stasjonen, og det er ikke alltid politiet har dukket opp. Denne saken bidrar til økt tillit til politiet, avslutter Rolf Sending.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere