RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stjålet for andre gang

Pål Enger, skrik-tyv, 75x75
Pål Enger, skrik-tyv, 75x75 ((Foto: Scanpix))
Sist oppdatert:
Det er 10 år siden Edward Munchs «Skrik» ble stjålet sist. Den gang krevde tyvene løsepenger for bildet.

«Skrik» finnes i tre originaler, og det er en annen original som er stjålet denne gangen.

Tyveriet i 1994 var langt fra så dramatisk som søndagens ran på Munch-museet. Den gang klatret tyvene inn gjennom vinduet på Nationalgalleriet midt på natten.

Pål Enger ble dømt for heleri i forbindelse med tyveriet som var av en helt annen karakter enn søndagens ran. Natt til 12. februar 1994 skal Enger ha klatret inn gjennom et vindu på Nationalgalleriet og byttet Skrik med et postkort med bilde av to menn som lo og teksten «Takk for dårlig sikring». Han har selv alltid hevdet at han var uskyldig.

Den gang krevde tyvene flere millioner i løsepenger. 7. mai 1994 ble tyvene tatt i en stor politiaksjon. Fire menn ble tiltalt etter tyveriet. Tre ble frifunnet, mens Pål Enger ble dømt til seks års fengsel. Det var blant annet postkortet med den humoristiske teksten som felte Enger.

- Tyveriet var godt planlagt, og da tyvene skulle forsvinne ut av Nasjonalgalleriet, ble det lagt igjen et postkort med påskriften «Takk for dårlig sikring». Det er helt typisk for Pål Enger å legge igjen et slikt kort. Enger elsker publisitet, sa lagmann Jan M. Flod da han refererte fra dommen i lagmannsretten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere