Stoltenberg har økt skattetrykket

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Regjeringen lovte å holde skatten uendret. Men slik ble det ikke. Den økte drastisk.

04.08.10 16:25

Regjeringen gikk til valg i 2005 med et skatteløfte om at det norske skattenivået skulle holdes uendret. Dette er langt fra realitetene.

En gjennomgang som Klassekampen har gjort viser at skatteinntektene fra Fastlands-Norge har økt dramatisk etter at de rødgrønne tok over i 2005. Det er ikke bare den økonomiske veksten som har fått skattinntektene fra Fastlands-Norge til å øke. Også smarte administrative endringer har fått skatten til å øke.

- Dette dreier seg om strukturelle, underliggende skatteinntekter. Ingenting av dette er hemmelig, men det er inntekter som kommer uten at det lager mye politisk støy, sier statssekretær for SV i finansdepartementet Roger Schjerva til Klassekampen.

167 mrd. kroner
Avisen viser at skatteinntektene fra Fastlands-Norge har økt med 167 milliarder kroner fra 2005. Dette var altså året den rødgrønne regjeringen overtok regjeringslokalene.

Klassekampen skriver at gjennom såkalte «smarte» skatter har regjeringen klart å øke skatteinntektene uten å innføre nye skatter eller øke det samlede skattenivået. Slik omgår man også skatteløftet, som forplikter de rødgrønne til å beholde det samlede skattenivået på 2004-nivå. Schjerva nevner blant annet at gjeninnføringen av utbytteskatten og endringer knyttet til verdifastsettelse av bolig knyttet til formuesskatten har vært medvirkende.

- Ikke spesielt høyt
I sommer gikk partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet ut å sa at den kommende eldrebølgen kan tvinge frem økt skatt i Norge. Dette ble fulgt opp med at at LO-leder Roar Flåthen også vil åpne for høyere skattetrykk. Han sier videre at «sammenlignet med andre land er ikke skattetrykket i Norge spesielt høyt».

I en kommentar på NA24 skriver Are Slettan at det norske skattenivået ligger på verdenstoppen. Ser vi på skatter og avgifter som andel av brutto nasjonalprodukt, har dette de siste årene ligget rundt 42-43 prosent i Norge, ifølge tall fra OECD. Bare Sverige og Danmark ligger høyere enn oss, med en andel av bruttonasjonalprodukt på 47-48 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.