Stoltenberg inn på teppet

Foto: Stortinget (Webtv)

Opposisjonen i Stortinget krever svar på hvorfor «Månelandingen» på Mongstad er utsatt.

03.05.10 17:01

En samlet opposisjonen i Stortinget krever nå at statsminister Jens Stoltenberg redegjøre for utsettelsen av fullskala CO2-rensing på Mongstad. Det store prosjektet, som populært kalles Norges «Månelanding» skulle etter den tidligere tidsplanen komme i havn i 2016.

1. mai sa Regjeringen at investeringsbeslutningen for bygging av renseanlegget på Mongstad er utsatt fra 2012 til 2014. Det betyr at CO2 fra kraftverket tidligst kan bli samlet opp fra 2018.

- Halen mellom bena
- Dette var den store politiske saken til Jens Stoltenberg som ble lansert som «Norges Månelanding» under nyttårstalen i 2007. Saken er forankret i Stortinget og derfor krever en samlet opposisjon at Stoltenberg nå kommer og forklarer seg, sier Dagfinn Høybråten.

Høybråten konstaterer at denne utsettelsen bremser hele klimasatsingen til Norge.

- Han må komme og forklare seg og fortelle hva man nå skal gjøre. Ellers virker det som om han lusker vekk med halen mellom bena, sier Høybråten.

- Vi visste det var stort
Mandag forklarte sjefen for Gassnova til Nettavisen hvorfor de har bedt regjeringen om to år ekstra.

- Vi ser at planleggingen blir bedre hvis vi får mer tid. Her har vi ansvar for store offentlige midler. Da er det også en fordel at vi får tid til å prosjektere ordentlig, sa Gassnova-sjef Bjørn-Erik Haugan til Nettavisen mandag.

Les: Derfor ville sjefen utsette Månelanding

Høybråten mener at en slik argumentasjon ikke holder så mange år etter at prosjektet på Mongstad er satt igang.

-Jeg tar det som en forutsetning at man prosjekterer det skikkelig. Det bør ikke komme som noen overraskelse at dette prosjektet er stort, vanskelig, og at ingen har gjort det før. Det har vi visst hele tiden. Men nå kommer de altså fire år etterpå og forteller det, sier Høybråten.

- Vil opposisjonen kreve at regjeringen får prosjektet tilbake i den opprinnelige tidsrammen?

- Jeg ønsker ikke å foregripe begivenhetene. Nå skal vi først høre hva statsministeren har å si, sier Høybråten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.