RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenbergs nærmeste i skattekrangel

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Ap-topper er ikke enige om du må betale mer.

Bør nordmenn betale mer skatt? Ledende politikere på venstresiden har begynt skattekrangelen tre år før stortingsvalget i 2013.

Skattedebatten på venstresiden øker i styrke. Mandag sier statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) ifølge til VG at han ikke ser noen grunn til å øke skatte- og avgiftsnivået de neste sju årene. Dette skriver NTB.

Ingen skatteøkning de neste syv år
Schjøtt-Pedersen går dermed mot Aps partisekretær Raymond Johansen. Onsdag i forrige uke startet Johansen skattedebatten da han tok til orde for økte skatter allerede fra 2013.

Som statsminister Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeider legger Schjøtt-Pedersen imidlertid en tung føring for skattedebatten i Arbeiderpartiet med sitt nei til skatteøkning også i neste periode.

Schjøtt-Pedersen ønsker å beholde skatte- og avgiftsnivået uendret helt fram til utgangen av neste stortingsperiode, i 2017.

- Det er Aps landsmøte som vedtar Aps program, så det er en prosess som må få gå. Men jeg ser ikke noe behov for å øke skattene ut over 2004-nivået, sier Schjøtt-Pedersen til VG.

Foran valgene i 2005 og 2009 ga Ap velgerne et løfte om å holde skatte- og avgiftsnivået på samme nivå som i 2004.

- Hele diskusjonen om skatt blir teoretisk. Vi vet at utgiftene til eldre vil vokse kraftig.

Men det viktigste tiltaket for å sikre finansiering av disse oppgavene er å holde folk i jobb og holde ledigheten lav, sier Schjøtt-Pedersen.

Vil ha økte skatter raskt
Også LO-leder Roar Flåthen hiver seg på i debatten. Han er enig med Johansen i at økt skatt er den riktige veien å gå. Flåthen mener økt skatt kan bli en vinnersak for Ap og regjeringen.

- Skattesystemet er den viktigste finansieringskilden for offentlig velferd. Med de utfordringene vi står foran kan vi ikke låse skattenivået i en stortingsperiode til, sier Flåthen til Dagsavisen. Det skriver Dagens Næringsliv (DN).

Han sier de som har mest må betale mest.

- Men det kan hende vi alle må gi et lite bidrag. Det viktigste er å skjerme de som har minst, sier Flåthen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere