Gå til sidens hovedinnhold

Stoltenbergs siste ord til Brundtland: - Jeg har levd et fantastisk liv

Gro Harlem Brundtland (79) sørger over tapet av sin nære venn Thorvald Stoltenberg. Les hennes minneord her.

Fredag ettermiddag kom den triste nyheten om at tidligere utenriksminister og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg (Ap) er død, 87 år gammel.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) minnes Stoltenberg som en varm og unik person, og som en nær venn.

Les også: Thorvald Stoltenberg er død

- Det var med sorg jeg i formiddag mottok budskapet om Thorvald Stoltenbergs bortgang, sier Brundtland, via sin rådgiver Jon Mørland, til Nettavisen.

- Samtidig har jeg sjelden opplevd en slik samtidig varm følelse av takknemlighet og glede over et så positivt og så rikt levd liv, sier hun.

Les Brundtlands minneord under bildet.

Hans siste ord til Gro

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

Brundtland minnes sin siste samtale med Stoltenberg:

- Jeg forstod på vår siste samtale at Thorvald også følte det slik. «Gro, jeg er 87 år og har levd et innholdsrikt og fantastisk liv». Han ville det skulle være slik vi skulle huske ham, sier den tidligere Ap-lederen.

Hun sier Stoltenberg hadde en helt usedvanlig evne til å nå inntil de mennesker han møtte og de han arbeidet sammen med.

- Thorvalds særegne varme og utstråling nådde så mange, påvirket så mange, sier Brundtland.

Les også: Slik var Thorvald Stoltenbergs politiske liv

Her er Gros minneord om Thorvald Stoltenberg:

Det var med sorg jeg i formiddag mottok budskapet om Thorvald Stoltenbergs bortgang. Samtidig har jeg sjelden opplevd en slik samtidig varm følelse av takknemlighet og glede over et så positivt og så rikt levd liv.
Jeg forstod på vår siste samtale at Thorvald også følte det slik. «Gro, jeg er 87 år og har levd et innholdsrikt og fantastisk liv». Han ville det skulle være slik vi skulle huske ham.

Thorvald hadde en helt usedvanlig evne til å nå inntil de mennesker han møtte og de han arbeidet sammen med. Det var en styrke hvor han enn var, i diplomatiet, i FN, i Landsorganisasjonen, i Regjeringen og i de tallrike møtene med mennesker i det ganske land.

Les også: Thorvald Stoltenberg er død: - Svært viktig for Norge

Thorvalds særegne varme og utstråling nådde så mange, påvirket så mange. Samtidig vet jeg at det gav ham en enorm glede å kunne dele, reise, inspirere og være en del av et stort sosialt fellesskap, i part og land.

Minneordet fortsetter under bildet.

Jeg har vært utrolig imponert over energien og pågangsmotet, stå på humøret, også helt opp til de aller siste månedene og årene. Ingen oppgave for liten, ingen for stor- Slik var Thorvald unik, og slik vil jeg huske ham, som min flotte utenriksminister og nære venn og kollega gjennom så mange år.
Vi møttes, også sammen med våre familier og barn, allerede da jeg var ung lege og Arne Olav var i full gang med internasjonale spørsmål. Thorvald og Karin stod begge midt oppe i politikk, ledelse og forvaltning, han i LO, hun i departementet.Jeg lærte mye av dem begge, lenge før jeg selv ble kallet til Kongens bord.

Jeg takker Thorvald for alt han har stått for, ute og hjemme, hans evne og vilje til å representere Arbeiderpartiet, Regjeringen og vårt land på en så overbevisende måte, i tiår etter tiår.

Takk, Thorvald!

Les også

- Jeg ville aller helst snakke med KGB-folkene