Stoltenbergs søster avdekket kreftbløff

Divisjonsdirektør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og statsministens søster Camilla Stoltenberg avslørte det som kan være Norges største forskningsskandale noensinne mens hun satt og leste i romjula.

Camilla Stoltenberg forteller til VG at hun satt og leste forskningsartikkelen til den profilerte overlegen ved Radiumhospitalet som er beskyldt for å ha diktet opp grunndata i romjula. Statsministerens søster er rystet over skandalen som nå er under opprulling.

- Jeg hadde tenkt å bruke informasjon fra artikkelen hans i et kapittel i en bok jeg selv skriver. Da jeg leste gjennom den, fattet jeg raskt mistanke om at noe ikke stemte, forteller hun til avisen.

Overlegen skal ha fabrikkert pasientopplysninger, og brukt disse til forskning som har fått internasjonal oppmerksomhet. I fjor ble en rapport basert på de oppdiktede opplysningene publisert i prestisjetunge «The Lancet».

Etter at Stoltenberg, som divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, hadde slått alarm, ble bekymringsmeldingen videreformidlet til og sjekket opp mot Conor-systemet. Databasen Conor inneholder opplysninger fra flere store norske befolkningsundersøkelser. Undersøkelsen viste at data fra Conor aldri var blitt innhentet til det aktuelle forskningsprosjektet.

Så snart Radiumhospitalet var informert om mistanken, tok det professor Lars Vatten få minutter å oppdage at hans kollega ved sykehuset hadde fabrikekrt falske data.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.