RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stopper gullpensjonen

Sist oppdatert:
Du kan tjene 15.000 kroner som pensjonist. En stortingspolitiker kan tjene 431.000 kroner. Nå er det stopp.

Fra 2010 må stortingspolitikerne vinke farvel til sin gullpensjon. Det røper Rolf Reikvam (SV), som er medlem av pensjonsutvalget overfor Nettavisen.

- Pensjonsreglene til stortingspolitikerne vil ligge tett opp til pensjonsreglene for vanlige folk, sier stortingsrepresentant Rolf Reikvam til Nettavisen.

I dag har stortingsrepresentanter blant annet full opptjening etter bare 12 år, mens pensjonsreformen innebærer at Ola og Kari nordmann må jobbe i 43 år for å få full pensjon.

Les dokumentene fra Riksrevisjonen her.

Klart til høsten
Reikvam sier til Nettavisen at utvalgets konklusjoner så å si er klar.

- Jeg regner med at vi vil offentliggjøre våre anbefalinger i løpet av høsten. Jeg kan ikke gå i detaljer, men jeg kan si såpass at de nye pensjonsreglene for stortingspolitikere vil ligge tett opptil det som ligger i pensjonsreformen og altså det som gjelder for vanlige lønnsmottakere, sier han.

Dermed ligger det i kortene at stortingspolitikere mister både den kortere opptjeningstiden (75-års regelen), løpende lønnsregulering og muligheten til å jobbe for fullt ved siden av pensjonen.

Disse tre tingene gjør i dag pensjonsvilkårene til stortingspolitikere gullkantet i forhold til det som gjelder for folk flest.

Nettavisen har tidligere vist at bare fordelen av den kortere opptjeningstiden er verdt flere millioner kroner i forhold til vanlige folks pensjon.

- Urettferdig
Reikvam mener det ikke lenger er mulig å forsvare dagens ordning.

- Pensjonsreformen har fått bred tilslutning og det er ingen grunn til at stortingspolitikere skal ha en særskilt god pensjonsordning, sier han.

Reikvam peker på at de fleste stortingspolitikere jobber både før og etter perioden på tinget.

- Selv har jeg jobbet siden jeg var 25 år gammel og opparbeidet meg pensjonsrettigheter både privat og offentlig utenom Stortinget. Så for meg og mange andre finnes det ikke noe legitimt behov for dagens gullkantede ordning, sier han.

- Må hjelpe de som ikke får jobb
Noen små fordeler vil topp-politikerne likevel beholde.

- Det er fremdeles slik at for enkelte ligger det en viss risiko i å være stortingsrepresentant. En 60-åring som blir kastet ut fra Stortinget har små sjanser for å finne seg ny jobb. Forslaget vårt vil derfor inneholde en viss kompensasjon for dem som får problemer med å finne seg ny jobb, sier han.

Reikvam tror at Stortinget vil behandle utvalgets forslag i løpet av neste år og at endringene dermed vil tre i kraft fra inntektsåret 2010.

Gjelder for nye representanter
Leder av pensjonsutvalget Sigbjørn Johnsen understreker at ingenting er formelt vedtatt ennå, men at når endringene kommer vil de gjelde fra og med neste stortingsperiode.

- Vi kan ikke ta fra dagens representanter gjeldende rettigheter, sier Johnsen.

Hagen for endring
Stortingets visepresident Carl I. Hagen (Frp), som sitter i pensjonsutvalget, går også inn for å endre gullpensjonen til stortingspolitikerne. (Saken fortsetter under bildet).

- Det er helt åpenbart at pensjonsordningen for Stortinget må gjennomgås etter at de andre partiene ble enige om pensjonsforliket. Det er klart at når de andre partiene har laget en dårligere pensjon for folk, så må Stortinget selv også følge etter, sier Hagen til Nettavisen.

- Betyr det at du angrer på at Frp hittil har stemt for alle forslag som har sørget for gullpensjonen på Stortinget?

- Dette er tøys. Vi har hele tiden vært innstilt på at vi skal være med på dette. Et enstemmig storting har satt ned utvalget og fastsatt mandatet.

- Går Frp inn for å endre alle ordningene som gjør stortingspensjonen bedre enn andre pensjoner?

- Vi er med på drøftingene og er innstilt på at stortingspensjonen må tilpasse seg på mange områder.

Refs fra Riksrevisjonen
Diskusjonen om Stortingets gullpensjon er kommet opp igjen etter at Riksrevisjonen avdekket at minst seks stortingsrepresentanter urettmessig har fått utbetalt til sammen 5,7 millioner kroner i pensjon i perioden 1998-2008. En av dem er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Les dokumentene fra Riksrevisjonen her.

Se også intervju med Aftenpostens politiske kommentator Håvard Narum her.

260333

Les også:- Jeg betalte tilbake 200.000

- Meler sin egen kake
Norsk Pensjonistforbund mener at Stortingets nåværende pensjonsordning viser at landets politiske ledelse meler sin egen kake på bekostning av folket.

- Jeg synes at en tillitsmann er en som skal tenke på andre før seg selv. Stortingspolitikernes pensjonsavtale vitner om at de ikke gjør det. Ordningen viser at det er forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker. Det er vi ikke tjent med i et land som Norge, sier forbundsleder Harry Jørgensen i Norsk Pensjonistforbund.

Jørgensen påpeker at politikernes pensjonsordning aldri kunne fungert som en ordning for Hvermansen.

- Det går når det bare gjelder noen få mennesker. Da betyr ikke summene noe i den store sammenhengen. Når Stortinget nå har vedtatt å endre pensjonssystemet, så gjorde de det fordi det ble for dyrt. Da sier det seg selv at skulle vi firedoblet pensjonen, så ville Norge gått konk, sier han.

Les også kommentaren til Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum: Pensjonsjuks på Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere