*Nettavisen* Nyheter.

Stopper nedbygging av psykiatritilbud

Foto: (Scanpix)

Helseminister Ansgar Gabrielsen vedgår at reformen for psykiatri ikke har gått som den skulle og stopper nedbyggingen av tilbud. Se web-TV.

10.11.04 21:58

Han beordrer nå samtlige helseregioner til å stoppe nedbyggingen av de store institusjonene, inntil reformen er på beina igjen, melder TV 2 Nyhetene.

Han lover også storsatsing på en oppsøkende, psykiatrisk tjeneste, slik det blant annet fungerer i London.

Tanken med regjeringens reformplan for psykiatrien var nok god, men det viste seg å være lettere å bygge ned de tunge institusjonene enn å bygge opp de mindre og mer effektive behandlingsenhetene.

Resultatet er at tallet på mennesker med psykiatriske lidelser som står uten et tilbud, har steget dramatisk i Norge de siste årene.

Helseminister Ansgar Gabrielsen, som sitter med ansvaret nå, erkjenner overfor TV 2 Nyhetene at det ikke har gått etter planen, og har satt en stopper for videre nedbygging.

Denne uka har TV 2 Nyhetene fortalt om at det er politiet rundt omkring i landet, og redningssentralene i Stavanger og Bodø som må bruke store deler av sine ressurser på å håndtere psykiatriske pasienter uten å ha kompetanse til dette.

Helseministeren er enig i at dette ikke er holdbart. Nylig dro han til England for å studere modellen med en oppsøkende psykiatrisk tjeneste.

Han kan love at det vil bli satset tungt på dette også i Norge, for å bedre den uholdbare situasjonen.

- I dag har alt for mange slitt med sine problemer hjemme i ensomhet. De har blitt verre og verre inntil situasjonen har vært nærmest akutt. Ambulerende team vil gi en bedre morgendag, definitivt, forsikrer Gabrielsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.