Stopper politietterforskning

En hemmelig rapport viser at norsk politi blir bedt om ikke å avdekke for mye kriminalitet fordi det krever for store ressurser.

01.02.04 23:04

Mens politisjefene skryter av ti prosent nedgang i kriminalitetsstatistikken, ser virkeligheten ut til å være en helt annen. Jevnlig blir norske politifolk bedt om å ikke avdekke for mye kriminalitet fordi det krever for store ressurser. Og i mellomtiden overstrømmes det norske markedet av billig narkotika.

Festtallene
- Vi mener selv at vi har oppnådd strålende tall, sa politimester Anstein Gjengedal da kriminalstatistikken for 2003 ble presentert sist uke.

Offisielt er taktikken klar.

- Når det gjelder narkotika har vi gått tungt inn i de store smuglersakene for å ta bakmennene i stedet for brukere. Dette krever enormt med ressurser. Antall store saker øker, men småsaker går ned, sier politidirektor Ingelin Killengren.

Annen virkelighet
Men på bakkeplan forteller politifolk om en annen virkelighet

- Det ser ut for meg som om det har blitt et politisk mål både å kutte bevillingene til politiet, og også å oppnå redusert kriminalitetstall. Det er flere avdelinger ved Oslopolitiet som blir bedt om å holde en lavest mulig aktivitetsnivå for ikke å skape og generere kriminalitet, sier leder Arne Jørgen Olafsen i Oslo politiforening til TV 2 Nyhetene.

Hemmelig rapport
TV2 kan i dag avsløre en rapport fra oslopolitiet som viser at ledelsen i november 2002 ba den såkalte uropatruljen om å slutte å produsere eller avdekke flere alvorlige narkosaker. Uropatruljen er de som spaner i felten, skaffer seg kilder og pågriper. Rapporten omtaler eksempler på operasjoner som ble stoppet.

"Flere hundre kilo hasj fra Nederland og Spania som er tenkt for det norske markedet. Opplegget krever spaning og annen bistand som vi ikke har fått hjelp til. (¿) Kurdere som skulle ta inn store mengder kokain og hasjisj. Vi hadde kjennskap til dekkleiligheter i Oslo men kunne ikke ta dette pga. kapasitetsproblemer” står det blant annet i rapporten.

Den minskede aktiviteten i uropatruljen har blant annet ført til at tipsene slutter å komme, fordi tipserne opplever at informasjon ikke følges opp.

”Fordi vi ikke har fått fulgt opp opplysninger som informanter har gitt, har dette ført til at mange gode informanter har sluttet med å gi opplysninger” står det i rapporten.

Reagerer
- I mer enn et år har det vært klare signaler om at vi ikke skal oppdage eller grave opp flere saker enn det som er strengt nødvendig av rene kapasitetshensyn men også fordi det er et ønske om at narkotikatallene og kriminalitetstallene er lavest mulig, sier Olafsen.

- Hvis opplysningene stemmer er det oppsiktsvekksende at politiet nedprioriterer alvorlige narkotikaforbrytelser og det er heller ikke i tråd med det Stortinget ønsker, sier Gunn Karin Gjul (Ap) i Storingets justiskomite til TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.