*Nettavisen* Nyheter.

Stopper ulovlig røykelaks

To nye røykelaksprodusenter på Sunnmøre har fått omsetningsforbud etter at det er avdekket ulovlig tilsettingsstoffer i lakseproduktene.

20.12.05 21:33

Ålesund (TV 2): De to bedriftene er Seafood farmers på Valderøya utenfor Ålesund og Brødrene Remø i Sula utenfor Ålesund.

Seafood farmer meldte selv fra til Mattilsynet i Ålesund etter at tilsynet for få dager siden avdekket at bedriften Scanfood Sales AS har brukt Nitrittsalt uten å ha lov. Nitrittsaltet kan reagere med andre stoffer i laksen og danne produkter som kan være kreftfremkallende. Brødrene Renø opplyste at de hadde brukt nitrittsalt da Mattilsynet tok en ringerunde.

- Det er ikke dokumentert at det er trygt å bruke nitrittsalt i røykelaks, og da er det ulovlig å bruke det, sier seksjonssjef, Anne Søyset i Mattilsynet i Aalesund til TV 2.

Brukes i kjøtt
Saltet er likevel i bruk i flere kjøttprodukter fordi tester har vist at det er trygt, opplyser Søyset.

Dersom et tilsettingsstoff skal godkjennes for bruk i en bestemt vare må det gjøres omfattende tester som viser at det er trygt - blir ikke dette gjort blir produktet stående som ikke godkjent til den bestemte varen, opplyser Søyset.

Rødere farge
Mye av oppdrettslaksen som brukes til røykelaks har en blass farge, og nitrittsalt brukes for å bedre og bevare rødfargen.

- De som bruker dette lurer kundene sine ved å tilsette stoffer som får laksen til å få en bedre rødfarge enn den egentlig har, sier Søyset til TV 2.

Politianmeldt
Tidligere har bedriften Scanfood Sales AS fra Sula utenfor Ålesund fått omsetningsforbud av Mattilsynet etter at det ble funnet en sekk med nitrittsalt på lageret. Daglig leder Stig Sætre innrømmet at selskapet har brukt det ulovlige tilsetningsstoffet i to år til tross for at de i 2003 fikk avslag på søknad.

- Jeg trodde vel kanskje ikke at det var så alvorlig eller at Mattilsynet ville reagere så sterkt som de gjorde, har Sætre tidligere sagt til TV 2 Nyhetene.

Mattilsynet vil nå anmelde Scanfood, men har ikke avgjort hva som skal skje med de to andre selskapene utover at de må trekke tilbake laksepartiene. Det betyr blant annet at mye røyklaks som er gitt i firmagaver til jul, blir kalt tilbake.

Ny produksjon
- Vi trekker tilbake alt som er laget med nitrittsalt. Vi har i dag startet ny produksjon som er 100 prosent fri for nitritt, sier daglig leder Johnny Remø i Brødrene Remø til TV 2.

Han sier nitrittsaltet ble brukt i en testperiode for å se om det ga bedre farge på fisken. Remø har ennå ikke oversikt over hvor mye som må trekkes tilbake. Brødrene Remø har i hovedsak eksportert fisk til Midtøsten, men også mindre kvanta til Norge.

Seafood Farmers har solgt over 250 tonn røket og gravet laks siste året. De må nå trekke tilbake det som er mulig å hente inn igjen.

Mattilsynet ber nå de som har røykelaks fra de tre produsentene om å levere den tilbake der de kjøpte den.

TV 2 Nettavisen har ikke lyktes i å komme i kontakt med ledelsen i Seafood Farmers.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag