RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoppet jukseforsøk

Sist oppdatert:
Seks nordmenn skulle teste ut forskningen til skandalelegen Jon Sudbø. Nå har Rikshospitalet- Radiumhospitalet stoppet forsøket i siste liten.

- Seks personer med høy risiko for kreft i munnhulen skulle delta i studien. Denne studien blir det nå ikke noe av. Disse personene er ikke pasienter, men har høy risiko for å få kreft i munnhulen. De vil få oppfølgning av sin fastlege, sier strategidirektør Stein Waaler ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

Mandag morgen var det oppvaskmøte hos statsråd Syliva Brustad etter at en lege ved Rikshospitalet- Radiumhospitalet er tatt for å jukse med en forskningsrapport.

Brustad hadde mandag formiddag møte med ledelsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet, Helse Sør og Helsetilsynet. På det vel 30 minutters møtet ble hun orientert om saken der en lege er avslørt for å ha jukset med en forskningsrapport. Brustad ser svært alvorlig på saken.

- Foreløpig har vi ingen indikasjoner på at noen pasienter er berørt, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) om forskningsskandalen.

- Veldig alvorlig sak
Rikshospitalet-Radiumhospitalet, Helse Sør og Helsetilsynet deltok på det vel 30 minutters møtet der Brustad ble orientert om legen som er avslørt for å ha jukset med en forskningsrapport. Brustad ser svært alvorlig på saken.

- Jeg mener selvfølgelig at dette er en veldig alvorlig sak. Rikshospitalet- Radiumhospitalet har satt ned en ekstern kommisjon for å granske saken. De vil blant annet se på om medisinsk praksis er blitt endret som følge av jukset, sier hun.

- Hva er årsaken til at legen har jukset?

- Det er det for tidlig å si nå, sier Brustad til TV 2 Nettavisen.

Offentlige midler
Finansieringen til forskningen som nå er blitt avslørt har kommet fra amerikanske og norske offentlige bevilgninger.

Forskeren fikk for snart to år siden 10 millioner dollar, nærmere 70 millioner kroner, over fem år av National Cancer Insitute (NCI) til en nordisk kreftstudie.

Bevilgningen fikk stor oppmerksomhet, både hjemme i Norge og i USA, hvor det ikke er vanlig med så store bidrag til ikke-amerikansk-baserte forskere.

Prosjektet som ble gitt støtte til var svært omfattende og skulle innvolvere mellom 350-400 pasienter.

Ny Lov
Brustad vil fremme et lovforslag for Stortinget i løpet av høsten om medisinsk og helsefaglig forskning.

- Lovforslaget vil være en oppfølging til Nylenna-utvalget, som for et drøyt år siden leverte sin innstilling. Vi har nå fått inn over 100 høringsforslag. Jeg har også bedt Helse Sør om en redegjørelse om saken innen helga.

-Er det noe som tyder på at jukset er mer omfattende enn den ene saken som nå er avslørt?

- Nei, det er ingen indikasjoner om at det gjelder flere. Det er dette ene tilfellet vi vet om, sier Brustad.

Mandatet til kommisjonen, som nå blir satt ned, blir klart i løpet av dagen. Foreløpig er det bestemt at kommisjonen skal se på forskningen til den aktuelle legen.

- Vi vil også se på sykehusets rutiner, sier direktør Åge Danielsen ved Rikshospitalet – Radiumhospitalet.

 TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere