*Nettavisen* Nyheter.

Stor økning i antall cruiseskip til Oslo neste år

Oslo får en oppgang i antall cruiseturister i 2019. Her et bilde av skipet MS Britannia ved Aker Brygge i 2017. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Oslo Havn forventer en økning økning på 20 prosent i besøkende cruiseturister i 2019. Veksten kommer samme år som Oslo er Europas miljøhovedstad.

– Oslo skal igjen opp i «elitedivisjonen» av norske cruisedestinasjoner, og det skal vi oppnå gjennom et langsiktig og målrettet samarbeid blant annet med Visit Oslo, sier Oslo Havns direktør Ingvar M. Mathisen til Dagens Næringsliv.

Ifølge Mathisen har Oslo Havn mottatt bookinger av cruiseskip med totalt 240.000 passasjerer for 2019. Det er en vekst på 20 prosent sammenlignet med i år.

– Året etter har vi allerede mottatt bookinger av 200.000 passasjerer, og basert på tidligere år kan vi forvente ytterligere bookinger ut dette året. Et forsiktig anslag for 2020 er derfor 275.000 passasjerer, sier Mathisen.

Utslippene av CO2 fra den internasjonale cruisenæringen utgjør omtrent 3 prosent av Norges årlige utslipp fra innenlandstransport. Oppgangen i antall cruiseturister til Oslo kommer etter flere år med nedgang, og i et år der Norges hovedstad også er Europas miljøhovedstad.

Oslo ble tildelt statusen på bakgrunn av blant annet byens klimapolitikk, luftkvalitet og initiativ til grønn innovasjon. Byrådet ønsker imidlertid ikke å innføre noe forbud mot de forurensende cruiseskipene.

– Forbud er ikke en aktuell problemstilling nå. Vi skal få på plass landsstrøm, som vil kutte utslippene drastisk og redusere miljøavtrykket. Om tiden viser at det ikke er nok for å oppfylle klimapolitikken vi er forpliktet til, må vi selvsagt se på nye tiltak, sier nestleder Pål Thygesen i Oslo MDG til Aftenposten.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag