*Nettavisen* Nyheter.

Stor skogbrannfare - brannvesenet på tå hev

TØRT: Det er tørt i terrenget, og flere steder blusset det opp skogbranner lørdag. Bildet er fra tidligere i sommer, da det brøt ut skogbrann mellom Sel og Brennhaug i Oppland. Foto: Lasse Stadeløkken (NTB scanpix)

Travel lørdag for brannvesenet i flere fylker. Skogbrann i Nes kommune i Buskerud blusset opp igjen.

26.07.14 23:16

Skogbrannen ved Beia i Nes kommune i Buskerud er lørdag kveld utenfor kontroll og sprer seg utover, melder NTB.

Det skal ikke være fare for bebyggelse i området, melder brannvesenet til NRK.

Mannskaper i Nes får bistand fra Sivilforsvaret og skogbrannreserver.

- Et helikopter er fremme og det skal komme ett til. Det ene helikopter har gjort noen drypp med vannbøtta, men brannen sprer seg fortsatt, sier vaktleder Sindre Nedbørge Hansen ved Vestviken 110-sentralen til NTB.

DIREKTE: Se de siste meldingene fra landets politidistrikter her

Brannen blusset opp igjen lørdag ettermiddag etter at et lynnedslag torsdag førte til at det begynte å brenne i skogen, melder NRK.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


- Et helikopter har ankommet Nes og ett til er på vei, meldte Vestviken 110-sentral klokka 21.

Klokka 22.25 kom det også melding om skogbrann i området ved Brandsgard bru, Nore og Uvdal.

Klokka 22.45 rykket stasjon Geilo ut til brann i skogen ved Kyrhovda, Hol kommune.

HTML EMBED


Brannvesenet i Sør-Rogaland meldte ved 18-tiden om en del branner i distriktet etter lynnedslag.

Gudbrandsdal politidistrikt melder klokka 20.15 om brann i området Bingen i Vågå etter lynnedslag.

Hovedredningssentralen Sør-Norge meldte lørdag om en hektisk ettermiddag med assistanse til fritidsbåter, skogbranner og luftambulanse. Klokka 20.20 melder de om ekstremt mange aksjoner i ytre Oslofjord.

«Ressurstilgjengelighet begynner å bli vanskelig, økende vind. Fritidsbåter må vise stor aktsomhet!», skriver de i en Twitter-melding.

Oslo brann- og redningsetat var lørdag ved 19.30-tiden i full sving med å slukke en mindre skogbrann på Sognsvann.

- Sannsynligvis startet brannen etter et lynnedslag. De holder på slukke nå, sier vakthavende brannsjef Fredrik Frøland til Nettavisen.

Han minner om at brannvesenet blant annet i Oslo har innført skjerpede restriksjoner på bruk av båplasser og grilling fordi det er så tørt i terrenget.

- Det har jo kommet med noen skurer, men det har ikke monnet. Det er også innført restriksjoner på skogsrift, sier Frøland.

Skogbrann i Rendalen og Stor-Elvdal

Lørdag fikk 110-sentralen på Innlandet, som dekker 46 kommuner i Hedmark og Oppland fylker, melding om flere skogbranner.

Rundt klokka 12.20 kom det melding om skogbrann i Rendalen.

- Vi har kommet til stedet, og det brenner over et ganske stort område. Det er ingen beboelse i nærheten, uttalte Ole G. Stenbrenden ved Midt-Hedmark Brann og Redningsvesen til avisa Østlendingen. Han opplyste at det blir satt inn flystøtte i slukkingsarbeidet.

En drøy time senere kom det inn melding om skogbrann i Stor-Elvdal.

Ved 13.30-tiden brant det ganske kraftig begge steder.

- Vi har rekvirert brannhelikoptre til å bistå oss, og vi har alle mulige mannskaper ute, og venter på støtte fra FIG (Fredsinnsatsgruppen/Sivilforsvaret). Per nå så har vi ikke helt kontroll, opplyste Stenbrenden ved Midt-Hedmark Brann og Redningsvesen til avisa.

HTML EMBED


Politiet meldte klokken 16.49 at det har vært flere skogbranntilløp rundt omkring i Hedmark lørdag, men at brannvesenet nå skal ha kontroll.

HTML EMBED


Det var lørdag kveld ved 18-tiden det kom melding om skogbrann på vestsiden av Sognsvann i Oslo. Cirka 15 kvadratmeter var svidd av, muligens etter lynnedslag ifølge politiet, som senere meldte at brann- og redningsetaten hadde kontroll på situasjonen.

Grunnet stor skogbrannfare kunngjorde Oslo brann- og redningsetat, Asker og Bærum brannvesen og Nedre Romerike brann- og redningsvesen fredag at de i fellesskap har innført midlertidig forbud mot bruk av faste godkjente bålplasser. Det innføres også forbud mot bruk av engangsgriller i skog og mark.

Brannvesenet ber alle vise aktsomhet med alle typer ild.

Se hele pressemeldingen herMeteorologisk institutt har de siste dagene gått ut med obs-varsel på grunn av stor skogbrannfare flere steder i landet.

Lørdag er dette obs-varselet som ligger ute på met.no.

«Lokalt stor skogbrannfare på Helgeland og i Sør-Troms, og lokalt stor gress- og lyngbrannfare i deler av Finnmark. Lokalt stor skogbrannfare på Vestlandet og i Trøndelag inntil det kjem nedbør av betydning. Lokalt stor skogbrannfare Østafjells».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag