RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor sprekk i Veslemannen – fortsatt rødt farenivå

SPREKK: Torsdag ettermiddag hadde det kommet en stor sprekk i Veslemannen. Det røde farenivået er fortsatt gjeldende.
SPREKK: Torsdag ettermiddag hadde det kommet en stor sprekk i Veslemannen. Det røde farenivået er fortsatt gjeldende. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
En 40 til 50 meter lang sprekk har dannet seg i området ved Veslemannen, skriver VG.

Geolog Einar Anda i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at det har avtatt litt med bevegelsene fra tidligere i dag, men ellers har de siste timene vært forholdsvis dramatiske, ifølge VG.

- Det er fortsatt store bevegelser, men det har avtatt litt. Det har gått 31 steinsprang. Det har og dannet seg en 60 til 70 meter lang sprekk, sier Anda til samme nettsted.

Tidligere i dag ble det det røde farenivået opprettholdt.

– Det er store bevegelser i fjellpartiet og det gikk en rekke ras i går kveld og i natt. Det største gikk fra et midtparti i går kveld kl. 22:18. Dette var et område med stor hastighet hele gårsdagen og det var en markert akselerasjonsfase før det kollapset, sa Lars Harald Blikra, geolog og seksjonssjef i NVE, i en pressemelding torsdag morgen.

Roet seg noe

Bevegelsene har gått noe ned de siste timene, men er fremdeles 40–80 centimeter i døgnet i øvre del og 3–4 centimeter i nedre del. Det er varmt i fjellet, over 6 grader, og snøsmelting som tilfører vann til fjellpartiet.

Det er varslet sol og mellom 7 og 8 grader i dag, og fortsatt varme ut uka. Lørdag og søndag er det også meldt regn. Dette vil føre til fortsatt snøsmelting og tilførsel av vann til det ustabile fjellpartiet. NVE venter at fjellpartiet vil ha store bevegelser utover uka.

Femte evakuering i år

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene. Tirsdag ble farenivået igjen hevet til rødt, og beboerne ble evakuert. Dette er femte gang i år og den tiende siden 2014.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere