RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stor terrorfrykt i Norge

Sist oppdatert:
Bomber dreper stadig flere i overraskende terrorangrep. Men muslimene frykter i mindre grad enn den generelle norske befolkning terroraksjoner i Norge.

Annenhver nordmann, 55 prosent av befolkningen, frykter at muslimske fundamentalister skal gjennomføre aksjoner i Norge. Det går fram av en undersøkelse som TNS Gallup har utført for TV 2. Dette er den første representative undersøkelsen noen sinne om holdninger til terror blant muslimer i Norge.

Men muslimene i Norge er mindre redd for terrorangrep enn det andre nordmenn er. Bare hver femte muslim, 22 prosent av de spurte, svarer i undersøkelsen at de frykter slike terroraksjoner her i landet.

I alt deltok 1.000 personer i undersøkelsen.

Se hele undersøkelsen på Dokument 2 klokken 22.30 i kveld.

Ikke radikale her
- Dette har nok med den generelle regelen om at de som står nærmest er best i stand å vurdere situasjonen, sier Oddbjørn Leirvik, førsteamanuensis ved Teologisk fakultet, universitetet i Oslo til TV 2 Nettavisen.

Han viser til at folk som ikke kjenner de muslimske miljøene har nok frykter disse miljøene mer.

- Men muslimer kjenner sine egne miljø i Norge, og vet at radikale muslimer ikke har fått nok innpass i de norske moskeene, sier han.

Han får støtte av Høyres justispolitiske talskvinne, Elisabeth Aspaker.

- Det er jo ofte sånn at det man ikke kjenner frykter man. Det er nok en av grunnene til at etniske nordmenn er reddere for terror enn det muslimer her i landet er, sier Aspaker.

Kvinner frykter mer
Kvinner har større frykt for terrorangrep enn menn. 28 prosent av muslimske kvinner svarer at de frykter aksjoner, mens 18 prosent av muslimske menn gjør det samme. I befolkningen for øvrig frykter 58 prosent av kvinnene aksjoner, mens 52 prosent av mennene er redde for terroren.

Undersøkelsen viser også at de aktive muslimene i Norge i mindre grad frykter aksjoner i Norge. Bare 14 prosent av de aktive muslimene frykter aksjoner, mens 25 prosent av de som ikke er aktive gjør det.

Ikke integrert
Elisabeth Aspaker er ikke overrasket at det er store forskjeller mellom etniske nordmenn og muslimer i Norge når det gjelder terrorholdninger.

- Nordmenn er nok preget av de mange skremmende hendelsene med terror andre steder i verden, sier Aspaker.

Hun tror også de store forskjellene har andre årsaker enn manglende nærhet til terror.

- At forskjellene er såpass store, avspeiler nok også at vi må innrømme at integreringen er, og har vært for dårlig. Forskjellige grupper i samfunnet kjenner hverandre rett og slett for dårlig, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Avstand fra bombene
52 mennesker ble drept og 700 ble skadd da fire selvmordbombere sprengte seg selv i lufta på Londons undergrunnsbane og på en buss 7. juli 2005. Minst 88 mennesker ble drept og 200 såret da bilbombene raserte hoteller og basarområder i den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh vel 14 dager etter.

TV 2-undersøkelsen viser også at ni av ti muslimer tar avstand fra bombeaksjoner fra London og Egypt. 89 prosent av de spurte muslimene sier de tar avstand fra bombeaksjonen i London og Sharm el- Sheikh i fjor.

-Dette viser at norske muslimer er unisone og mener det samme som andre nordmenn, sier Leirvik.

- Kan rettferdiggjøres
Men 6 prosent av de spurte svarer nei på spørsmålet om de tar avstand fra bombeaksjonene. 5 prosent av de spurte har ingen spesielle meninger rundt dette.

- Det at det er en liten prosentandel som ikke helt tar avstand er ikke så oppsiktsvekkende. Sannsynligvis er det unge, frustrerte menn som lufter sitt sinne, uten at det nødvendigvis består i tvilsomme aktiviteter, sier Leirvik.

Av undersøkelsen går det også fram at dobbelt så mange menn som kvinner mener terroraksjonene kan rettferdiggjøres.

De kvinnene som ikke klart tar avstand fra terroraksjonene , er mer usikre eller tilbakeholdne enn mennene med å gi støtte for aksjonene. To av tre kvinner sier de ikke vet.

Det er også en tendens til at yngre muslimer i mindre grad tar helt avstand fra bombeaksjonene enn dem som er over 30.

Undersøkelsen er også gjennomført med identiske spørsmål i et representativt utvalg av den norske befolkningen. Intervjuene ble gjennomført i mars 2006. Utarbeiding av spørreskjema, metodearbeid - etablering av et representativt utvalg, oversettelse av skjemaet og rekruttering av flerspråklige intervjuere har pågått siden juli 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere