RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storberget: Fortsatt nei til politihijab

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)
Sist oppdatert:
Likestillings- og diskrimineringsnemndas konklusjon om politihijab får ikke Justisdepartementet til å snu.

- Justisdepartementet har gjennomgått uttalelsen og har merket seg nemndas argumenter og avveiningen av disse. Justisdepartementets vurdering i denne saken står likevel fast, og det er ikke aktuelt å endre uniformsreglementet, heter det i en uttalelse fra Justisdepartementet fredag ettermiddag.

Se uttalelsen her.

- I strid med loven
Likestillings- og diskrimineringsnemnda kom fredag med sin konklusjon i saken. Her heter det at et uniformsreglement som innebærer forbud mot bruk av religiøse hodeplagg er i strid med diskrimineringsloven og likestillingsloven.

Nemnda konkluderte videre med at Justisdepartementet - da de i fjor satte foten ned for bruk av religiøse symboler i tilknytning til politiuniformen - ikke sannsynliggjorde at forbudet er nødvendig for å opprettholde tilliten til norsk politis nøytralitet eller for å opprettholde ro og orden.

Les uttalelsen fra Likestillings- og diskrimineringsnemnda her (PDF)

Hijabbråket - her startet det

* En 24 år gammel kvinne fra Sandnes, som vurderte å søke Politihøgskolen, sendte i 2008 et brev til Politidirektoratet og ba om å få bruke hijab - om hun blir politi. Politidirektoratet sa ja i et brev til Justisdepartementet.

"Politidirektoratet er ut fra en samlet vurdering av de hensyn som er nevnt foran, positiv til at det gis anledning til å benytte religiøst hodeplagg til politiuniformen. Vi mener at hensynet til å rekruttere bredt og sikre at politiet representerer alle samfunnslag uavhengig av livssyn og etnisitet, må komme foran et strent krav til en nøytral politiuniform"

Politidirektør Ingelin Killengreens konklusjon i brev til Justisdepartementet 10. november 2008.

- Ikke aktuelt
Men Justisdepartementet og statsråd Knut Storberget (Ap) velger å stå på sitt:

- Det er ikke aktuelt å endre politiets uniformsreglement, heter det derfra.

Halvannet år siden hijabstormen
Det var i februar 2009 Justisdepartementet og Storberget - etter først å ha støttet Politidirektoratet holdning - tverrsnudde og sa nei til bruk av religiøse symboler i tilknytning til politiuniformen.

Politidirektør Ingelin Killengreen hadde på det tidspunktet åpnet for bruk av det muslimske hodeplagget hijab på bakgrunn av en konkret søknad fra en muslimsk kvinne som ønsket å ta politiutdanning. Da dette ble kjent og Justisdepartementet ga sin støtte, utløste det sterk kritikk blant annet fra Politiets Fellesforbund og fra opposisjonen på Stortinget.

Saken skapte et voldsomt engasjement og bidro i en periode til stor fremgang for Fremskrittspartiet på meningsmålingene.

Frp gikk så langt som å foreslå forbud mot all bruk av religiøse symboler sammen med offentlige uniformer; det være seg politiet, Forsvaret, Tollvesenet eller domstolene.

En presset justisminister - som mens det stormet som verst også ble sykemeldt - la til slutt vekt på at politiet skal fremstå som upartiske og nøytrale i sitt møte med publikum og konkluderte med at hodeplagget hijab ikke er forenlig med norsk politiuniform.

- Beslutningen ligger fast, heter det i uttalelsen fredag.

Ombudet overrasket
- Først og fremst er jeg glad for at likestillings- og diskrimineringsmenda enstemmig kom til samme konklusjon som oss, og så må jeg bare ta til etterretning at Justisdepartementet ikke velger å rette seg etter at to uavhengige instanser nå har sagt at politiets uniformsreglement på dette punktet er i strid med diskrimineringsloven og likestillingsloven, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik til Nettavisen.

Hun sier hun er noe overrasket over dette, men at dette nå er en politisk sak.

- Har du et ønske om at denne saken nå blir rettslig prøvet?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere