*Nettavisen* Nyheter.

Storberget må vitne

Foto: Morten Holm (Scanpix)

Hemmelighetskremmeri tvinger justisministeren til vitneboksen i Munch-saken.

04.01.07 11:08

Politiet i Oslo sitter på detaljert informasjon om hvem som leverte tilbake de stjålne Munch-maleriene Skrik og Madonna. Trolig også hvem som oppbevarte dem.

Se innslaget på web-tv.

Men statsadvokaten mener dokumentene ikke er en del av saken og holder dokumentene tilbake. Statsadvokaten vurderer også å hemmeligstemple dokumentene.

Advokat Morten Furuholmen, som representer en av de tiltale i Munch-saken, mener det er soleklart at dokumentene må fremlegges i retten. Han vil ha fakta på bordet før ankesaken starter 20. februar.

- Jeg vet stort sett ingenting. Jeg har begjært innsyn, men er kategorisk blitt nektet hele veien, sier Furuholmen til TV 2 Nyhetene.

Tungvektere i retten
Furuholmen er svært misfornøyd med hemmeligholdet og varsler at han nå vil ta saken helt til Høyesterett for å få innsyn i dokumentene.

- Jeg vil vite hvorvidt det er inngått avtaler, sier Furholmen.

I tillegg har han innkalt tre tungvektere som vitner i Munch-saken: justisminister Knut Storberget, riksadvokat Tor-Aksel Busch og den mektige seksjonssjefen i oslopolitiet Iver Stensrud.

Frigir ikke
Men statsadvokaten vil ikke frigi dokumentene som avslører hvordan maleriene kom til rette:

- Vi har en mulighet til å holde disse tilbake hvis de sier noe om metodene politiet har benyttet seg av, eller hvis det er fare for liv og helse til noen av de involverte, konstituert statsadvokat Morten Hojem Ervik.

Statsadvokaten vil heller ikke kommentere ryktene om at det er inngått en avtale med kriminelle for å få bildene tilbake.

- Jeg vil ikke si noe om innholdet i dokumentene.

Politikere raser
Justispolitikere på Stortinget reagerer på hemmelighetskremmeriet.

- Det som skal ligge til grunn er jo en åpenhet som gir offentligheten fullt innsyn. Det er over hodet ikke greit å inngå hemmelige avtaler. Man må ha en lovhjemmel for de politimetodene som er tatt i bruk, sier Olav Gunnar Ballo (SV), 2. nestleder i Stortingets justiskomité.

1. nestleder i komiteen, Jan Are Ellingsen (Frp), lover at det vil bli et solid politisk etterspill, dersom det faktisk er inngått en avtale med kriminelle om tilbakelevering av Munch-maleriene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag