RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storberget mener politiet vil komme styrket ut etter angrepene

Justisminister Knut Storberget under pressetreff fredag 19. august.
Justisminister Knut Storberget under pressetreff fredag 19. august. Foto: Alexander Winger
Sist oppdatert:
Bevillingene til politiet doblet etter terrorangrepene, men Storberget understreker: - Dette er så ekstreme situasjoner, slik at vi ikke vil klare å bevilge oss ut av dette alene.

SENTRUM POLITISTASJON (Nettavisen): Fredag ettermiddag møtte justisminister Knut Storberget (Ap) lederen for Beredskapsseksjonen i Politidirektoratet, politimester Oddbjørn Mjølhus.

Møtet handlet om evalueringen Politidirektoratet har satt i gang - om hva som skal evalueres og hvordan etter terroraksjonene 22. juli.

Etter møtet med politimesteren, tok justisministeren seg tid til å snakke med pressen.

- Viktig med åpenhet
Justisministeren påpekte flere ganger at det er viktig med åpenhet.

- Det er viktig med åpenhet, så langt man kan. Så registrerer jeg at når man er åpne, så er det andre som reagerer på at det er åpenhet. Nå har vi fått reaksjoner på at lydloggene er offentliggjort - og det viser balansegangen i dette, sier Storberget.

Storberget sier han konkret ikke har avtalt nye møter med politimesteren, men at dette er ønskelig.

- Det er viktig at man tilstreber offentlighet og åpenhet. Det har jeg oppfattet at både Nordre Buskerud, Kripos, Oslo politidistrikt og Politidirektoratet er enige om, sier Storberget.

Han mener også at det har vært nyttig og viktig at Politidirektoratet har informerert underveis i evalueringsprosessen.

Fornøyd med svarene
- Er det noen detaljer, spørsmål du spesielt ønsker svar på?

- Jeg synes at det som er blitt reist som spørsmål i media, er relevante spørsmål. Responstid, transportstøtte, spørsmålet om utstyrsbruk, og ikke minst, spørsmålet om det å kunne forebygge så grufulle hendelser. Slik jeg ser mandatet både til politiets og kommisjonens evaluering, så ser jeg fram til det, sier Storberget til Nettavisen.

(Saken fortsetter under blidet)

Vil høste lærdom
Justisministeren er så langt fornøyd med svarene politiet har gitt på akkurat disse spørsmålene, og har tillit til at politiet hånderer kritikken og spørsmålene om politiets innsats på en tilfredsstillende måte.

- Jeg mener at slike operasjoner som er så ekstreme, der vil man alltid kunne høste mye lærdom, både av det som er blitt gjort riktig, og eventuelt det som er blitt gjort galt. Det er enkelt å stå i ettertid å si hva man burde ha gjort, men det er derfor det er så viktig at man får en tydelig og ærlig og usminka - som statsministeren har sagt - gjennomgang av dette. Først og fremst fordi vi skal lære sier Storberget.

- Hva er det viktigste politiet har lært etter angrepene?

- Jeg tror ikke jeg har lyst til å kommentere det. Jeg synes at evalueringen, og at politiet selv får, trekke de konklusjonene. Men dette er en ekstrem situasjon, men jeg er overbevist om at det vil bli trukket lærdom ut av dette.

- Ser du for deg at politiet vil bli varig styrket ut av dette?

- Nå begynner vi å få god trening og styrke i norsk politi, slik at vi kommer nok til å fortsette mye av den opptrappingen vi har når det gjelder bevillingene til norsk politi. Det er tilnærmet doblet politibudsjetter. Men jeg understreker; vi må alltid være veldig nøye på å hele tiden vurdere også det som er mest hensiktsmessig. Dette er så ekstreme situasjoner, slik at vi ikke vil klare å bevilge oss ut av dette alene. Dette handler om mye mer enn bevillinger, men det handler om mer enn det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere