Stordalen refses for stuepikene sine

Foto: (Scanpix)

Lokalt LO-kontor truer med boikott av investoren.

23.08.10 13:05

Den lokale fagforeningslederen Eldar Myhre i Fellesforbundet Stavanger truer med boikott av hotellene til Petter Stordalen.

Bakgrunnen er at Stordalen åpner hotell nesten uten egne ansatte. Comfort Hotel Square i Stavanger har for det meste innleid arbeidskraft. Bare en liten administrasjon og noen få i resepsjonen er ansatt.

- Vi ser en klar trend hos flere hotellkjeder, at de setter ut stadig flere jobber til andre. Når Stordalen åpner et nytt hotell nesten uten egne ansatte, er det på tide å reagere. Vi må vurdere om vi skal bruke boikott som et virkemiddel mot ansattefrie hoteller, sier fagforeningsleder Eldar Myhre i Fellesforbundet til VG.

Kald skulder
Myhre blir imidlertid møtt med en kald skulder av Felleseforbundets ledelse.

- Vi truer ikke med boikott, og det Myhre uttaler i VG i dag får stå for hans egen regning, sier andre nestleder Hans-Christian Gabrielsen til NA24.

Gabrielsen er imidlertid enig med Myhre i at forbundet ikke ser med blide øyne på Stordalens outsourcing av hotellenes kjerneoppgaver.

- Dette er en negativ utvikling og en driftsform vi ikke liker. Outsourcingen betyr at det blir vanskelig å gjøre en samlet og god fagforeningsjobb for de ansatte på hotellene, sier han.

- Spiller det noen rolle hvor stuepikene er ansatt?

- Som nevnt så svekker det etter vår mening muligheten til god faglig organisering på selve arbeidsplassen. I tillegg fører outsourcingen til stadig tøffere arbeidsforhold for de ansatte og et stadig større press nedover på lønningene, sier Gabrielsen.

Han minner om at majoriteten av stuepikene er av utenlandsk opprinnnelse og mer enn halvparten av dem står uten tariffavtaler.

Skulle tas
Stordalen har tidligere engasjert seg sterkt i arbeidsforholdene i en av eiendommene han leier til hotellene sine.

I juni 2007 inngikk Choice en leieavtale med Realinvest Holding, eier og utbygger av Ansgar Hotel. Den 21. mai 2009 gikk Arbeidstilsynet og Økokrim til razzia mot byggeplassen i Møllergata 26. Det var mistanke om sosial dumping blant bosniske bygningsarbeidere. Etter lengre etterforskning henla Økokrim saken.

Stordalen lovte full kompensasjon til arbeiderne, men slik gikk det ikke.

Les om saken: - Gutta er kjempeskuffa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.