Trond Giske annonserte søndag kveld at han går av som nestleder for Arbeiderpartiet. I en pressemelding sier leder i partiet Jonas Gahr Støre at han har rådet Giske til avgangen.

- Jeg har i kveld blitt orientert av Trond Giske om at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen, sier Støre i en pressemelding.

Les hele begrunnelsen her: Trond Giske trekker seg: - Hensyn til familie og partiet

Finansfraksjonen

Giske, som før jul ble sykemeldt og meldte til partiet at han på ubestemt tid ikke kunne fylle sine oppgaver, meldte sin avgang på Facebook.

- Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis.

- Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske. Jeg har orientert partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng om min beslutning.

Nettavisen kommentar: Derfor trykket vi Giske-varslene

- Skape ro

Mandag skal sentralstyret i partiet møtes.

- Jeg vil i morgen redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier Støre.

Nettavisen mener: Arbeiderpartiets krise er ikke over med Trond Giske

Ap-toppen Trond Giske har i flere uker vært under sterkt press etter at det ble kjent at flere kvinner har levert inn varsler på ham for seksuelt trakasserende adferd.

I et internt notant fra Arbeiderpartiet som Nettavisen har fått tilgang til går det frem at varslene blant annet dreier seg om hendelser på nachspiel, kyssing og stryking på ryggen til kvinner.

Les mer: - Tajik formidlet de første varslene mot Trond Giske

- Gjorde eneste riktige

Flere av Aps sentralstyremedlemmer sier de har respekt for Trond Giskes beslutning om å gå av som nestleder i partiet.

– Trond gjorde det eneste riktige, sier Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet og medlem i Aps sentralstyre, til Aftenposten.

De og Bergens Tidende har vært i kontakt med en rekke medlemmer av Aps sentralstyre. Også Mette Nord, leder i Fagforbundet, byrådsleder i Bergen Harald Schjelderup og sentralstyremedlem Jette Christensen fra Hordaland uttrykker respekt for nestlederens beslutning.

– Dette er en klok beslutning i en sak som ikke kunne hatt et annet utfall, skriver Schjelderup i en SMS til BT.

– Jeg registrerer at Trond etter råd fra Jonas har valgt å trekke seg. Dette har vært en vanskelig tid for varslerne, for partiet og for Trond og hans familie. Det går fint an å tro på varslerne og samtidig ha omsorg for Trond som menneske, skriver Christensen i en SMS til samme avis.

- Trenger ikke ny nestleder

Hun understreker i likhet med de andre sentralstyremedlemmene at hun håper dette vil gi ro slik at Ap kan behandle varslene mot Giske på en ryddig måte.

Lise Christoffersen, sentralstyremedlem og stortingsrepresentant fra Buskerud, sier det er trist, men riktig at Giske trekker seg. Hun sier samtidig hun ikke ser noen grunn til at det velges noen ny nestleder.

– Nei, jeg ser ingen grunn til det. Vi har landsmøtevalgt ledelse. I vedtektene står det at vi skal ha én eller to nestledere. Partiet kan fortsette med én nestleder, sier Christoffersen til Aftenposten.

Leder i Trøndelag Arbeiderparti, Karianne Tung, sier det har vært en umenneskelig byrde for Trond Giske. Hun er sint og lei over hele prosessen.

– Trond setter hensynet til familien og partiet først. Jeg skjønner godt at dette har blitt altfor vanskelig å stå i for Trond og familien hans. Det har vært en umenneskelig byrde for ham og de nærmeste. Trond har så å si stått rettsløs i hele prosessen uten mulighet til å forsvare seg. Det gjør meg egentlig både sint og lei meg, sier leder i Trøndelag Arbeiderparti, Karianne Tung, til NTB.

Maktkamp

Nå håper hun at varslersakene blir håndtert riktig og at det ryddes opp.

– Partiet kan ikke fortsette å bli preget av maktkamp slik vi har sett de siste dagene, sier Tung.

Også Ståle Vaag i Trøndelag Ap sier til NTB at det har vært umulig for partiet både sentralt, regionalt og lokalt å sette politisk dagsorden slik situasjonen har vært.

– Partiet må nå få all fokus på politikken igjen, og Tronds beslutning om å gå av som nestleder er et steg i den retning. Når det gjelder den øvrige ledelsen i partiet, har jeg tillit til at de vil utføre sine plikter, som medlemmene har satt dem til å gjøre, på en tilfredsstillende måte, sier Vaag.

Han mener Giske ikke hadde noen vei utenom å trekke seg slik saken har utviklet seg.

– Det eneste rette for alle parter var nå at han trakk seg som nestleder på permanent basis. Dette av hensyn til varslerne, seg selv, familien og partiet, sier Vaag.