*Nettavisen* Nyheter.

Støre møter «Bjørnen»

Etter isgufset fra Moskva torsdag, møter Jonas Gahr Støre den russiske bjørnen i Oslo fredag.

27.04.07 08:43

TV 2 Sumo:NATO-toppmøte avsluttes i dag

RADISSON SAS PLAZA HOTEL (Nettavisen): Natos utenriksministermøte ble kuppet av en hissig Vladimir Putin torsdag. Putin hevdet Russland vil legge nedrustningsavtalen CFE (Conventional Forces Europe) på hylla til Nato-landene har ratifisert avtalen.

Angrepet var et direkte svar på Bush-administrasjonens plan om et rakettforsvar for Europa. Russland mener rakettforsvaret kan true Russlands sikkerhet.

Utenriksminister Sergej Lavrov la ikke fingrene i mellom etter møtet i Nato-Russland-rådet torsdag kveld.

- Historien forteller oss at utplassering av et forsvarssystem alltid fører til et offensivt svar, sa Lavrov.

Fredag møter Jonas Gahr Støre russiske Lavrov. Tidligere på dagen skal Lavrov også hilse på statsministeren Jens Stoltenberg.

LES FLERE SAKER OM NATO-MØTET:
- Nato leter etter en fiende
Støre urolig over Putin
Støre overbeviste ikke Condi
- Kommunistisk tankegang
- De mest ekstreme på plass

Diplomatisk
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har liten sans for Putins løfte om å legge CFE-avtalen på hylla til Nato-landene ratifiserer avtalen.

- Det er Russlands vurdering hvordan de vil markere sine syn – og det er en svært diplomatisk kommentar. Men jeg kan ikke ta ansvar for måten de vil ordlegge seg. Men å true med å si opp en avtale, er en egen kategori uttalelser, sa Støre til journalister sent torsdag kveld.

Overfor Nettavisen medgir han at klimaet mellom Russland og Nato er blitt kjøligere.

- Der er det en skjerping av klimaet og den politiske retorikken. Det er det ingen tvil om, sier han.

Ikke vanntett
Støre understreker at et mer anstrengt forhold mellom Nato og Russland ikke nødvendigvis betyr at forholdet mellom Russland og Norge er blitt dårligere.

- Disse to dimensjonene er ikke avstengt med vanntette skott, men påvirker hverandre. Men det er ingen grunn til at det skjerpede klimaet skal spille over på de tosidige forbindelsene, hevder han.

- Derfor har jeg tenkt å gjennomføre et møte med Lavrov som fokuserer på det bilaterale forholdet, og snakke om mange av de spennende mulighetene som ligger der. Men det er ikke tvil om at vi også kommer inn på de vanskelige spørsmålene, fortsetter han.

Retorikk
Støre mener kraftsatsene fra Putin og Lavrov er et signal om at Russland er blitt mer «foroverlent».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AP Photo/ITAR-TASS/Presidential Press Service, Dmitry Astakhov

- Russland er gjeldsfritt, har store energiressurser, og fått til økonomisk vekst. Noen vil framstille det som noe vi skal frykte. men at Russland har fått økonomisk vekst er positivt, mener Støre.

Han mener det økonomiske kaoset som hersket i Russland på 1990-tallet, ikke er noe å ønske seg tilbake til.

- Men det er andre elementer i utviklingen, som trekk ved styresettet og noe av retorikken som vi må forholde oss til på en ny måte, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.