RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Store mørketall om lakserømming

Sist oppdatert:
En ny rapport fastslår at mørketallene for lakserømming kan være tre ganger så høye enn tidligere antatt.

Les også:Krever strakstiltak

Forskingen har tatt for seg skjellprøver fra kilenotfangster og elvefangster i Sogn og Fjordane fra 1999 og opp til i dag.

- Tallene viser at fangstene er dominert av de oppdrettsfiskene som rømte året før. De går opp i elvene en uke eller to etter villaksen, men praksis altså side ved side. De fleste har rømt som smolt året i forvegen.

Umerkelig
- Trolig har mye av rømmingene skjedd uten at oppdrettsnæringen har vært klar over det. Rett og slett ved at noe av smolten har vært små nok til å gå igjennom mærdene.

- Vi har beregnet rømmingstallet til 2,5 millioner smolt for hele Norge per år. Sett i sammenheng med at det blir satt ut 150 millioner smolt i sjøen i året, så er ikke tallet så stort, sier forsker Harald Sægrov i firmaet Rådgivende biologer til Nettavisen.

Firmaet har på oppdrag fra Fiskeridepartementet laget en rapport der konklusjonen er at tre ganger så mange smålt som først antatt rømmer fra norske oppdrettsanlegg.

Store tall
De offisielle lakserømmingstallene i Norge for 2006 var 790.000 laks. Men her snakker vi voksenlaks. Sammenlignet med det totale innsiget av villaks som kommer til norske lakseelver – som er på under 500.000 – snakker vi store tall.

Men tallene er trolig mye høyere.

Harald Sægrov er overrasket over de høye tallene. Han står bak rapporten.

- Det store fokuset i mediene har vært på rømminger og havarier i oppdrettsanlegg. Mens vi har vært litt mer opptatt av å få fokus på smoltrømminga. Men jeg innrømmer at jeg ble litt overraska over de høye tallene, sier han til Nettavisen.

Smolt er ungfisk som i vill tilstand vandrer ut i havet to til fire år etter at de er klekket i elvene. I oppdrettssammenheng blir de satt ut i mærdene året etter klekkinga – rundt 20 cm lange.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere