Obs-varselet gjelder for store mengder regn i Agder-fylkene, Telemark og Rogaland og store snømengder i Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

Les hele obs-varselet her

På Østlandet kan det bli opp mot 30 centimeter snø enkelte steder, men de fleste her starter dagen med sludd og snø.

Les også: Fjellovergang stengt grunnet rasfare

Et lavtrykk kommer nemlig inn over Sør-Norge tirsdag, men akkurat hvor det treffer, er ennå usikkert. Små endringer i hvor lavtrykket treffer, kan gi store utslag på været.

Les også: Kjørte inn i brøytebil på E18 - døde av skadene

Les også: Økt snøskredfare flere steder i Sør-Norge

– Slike lavtrykk pleier å dele seg når de kommer mot fjellmassivene, og gjør det er vanskelig for oss å vite hvor, når og hva som skjer, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NTB.

Sjekk fjellovergangene

Lavtrykket vil også føre til vanskelige kjøreforhold over hele Sør-Norge. Meteorologen ber folk undersøke om fjelloverganger er åpne før de begir seg ut på kjøretur over fjellene i sør.

– Det er ventet kraftig vind i fjellet i Sør-Norge. Når det i tillegg kommer nedbør, gir dette vanskelige kjøreforhold, sier Løvdahl.

Selv om den milde sønnavinden sannsynligvis sørger for at nedbøren kommer som regn i Rogaland, vil det være store lokale forskjeller. Enkelte steder i Rogaland er det ventet opp mot 50 millimeter regn i løpet av tolv timer. Men det kan også komme snø.

– Her kan snøgrensen variere med opptil 700 meters forskjell innad i fylket, sier Løvdahl.

Bedre i nord

I Trøndelag ser det ut til at været blir bedre enn i sør, men det kan komme kuling utsatte steder.

Nord-Norge, lenger nord, blir værvinneren andre juledag.

– Det kan komme noen snøbyger enkelte steder, men alt i alt blir det flotte forhold for å teste ut forskjellige julegaver ute, sier meteorologen.

Betydelig snøskredfare

NVE varsler om økt snøskredfare i Hallingdal og Trollheimen andre juledag. Flere steder i Sør-Norge er snøskredfaren betydelig.

Vind, nysnø og fokksnø gjør at snøskredfaren har økt fra moderat til betydelig de to stedene, ifølge varsom.no.

Flere steder i landet bør man dermed vise varsomhet når man ferdes i fjellet, spesielt på Vestlandet og Telemark.

Også i Vest-Telemark, Hardanger og på Voss er det økt snøskredfare på grunn av fokksnø. På Voss er det i tillegg fare for glideskred.

(©NTB)


Les også: Politiet rykket ut til elskovspar i nød: – De hadde krydret hyrdestunden litt utenom det vanlige