*Nettavisen* Nyheter.

Storfangst for tollerne

I en internasjonal aksjon gjorde tollerne storfangst på Gardermoen.

18.09.08 21:42

Totalt har Tollvesenet beslaglagt to millioner kroner i en internasjonal aksjon mot valutasmugling den siste uka.

Toll- og politimyndighetene i EU-landene, Norge, Tunisia og Marokko har deltatt i aksjonen. Aksjonen ble gjennomført i perioden 10. – 17. september, og har fått navnet «Athena».

Til sammen ble det i alle landene beslaglagt valuta til en verdi av cirka 50 millioner kroner. Det største beslaget i Norge ble gjort på Gardermoen tirsdag, og var på hele 880.000 kroner.

- En stor del av valutaen som smugles, stammer fra kriminelle handlinger og svart økonomi. Derfor er det viktig å bekjempe valutasmuglingen. Klarer vi å inndra pengene, gjør vi det samtidig mindre fristende å begå kriminelle handlinger. For øvrig står ikke dagens bøter for valutasmugling i forhold til omfanget og alvoret av denne straffbare handlingen, uttaler toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i en pressemelding.

Røse ønsker nå kraftigere virkemidler for å bekjempe valutasmugling og hvitvasking, nemlig å anskaffe spesialtrente hunder som kan lukte seg frem til penger.

- Slike hunder kan sammenlignes med narkotikahunder. Det britiske tollvesenet har positive erfaringer med valutahunder, og Tollvesenet vil nå ta i bruk slike hunder for å bekjempe valutasmugling og økonomisk kriminalitet, påpeker toll- og avgiftsdirektøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.