RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HVA SKJEDDE? Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) var selv på vei til den russiske grensen, den dagen en PU-ansatt skal ha satt foten ned overfor russerne. Men han går ikke god for Hege Storhaugs historieskriving.
HVA SKJEDDE? Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) var selv på vei til den russiske grensen, den dagen en PU-ansatt skal ha satt foten ned overfor russerne. Men han går ikke god for Hege Storhaugs historieskriving.

Storhaug og Kallmyr i Storskog-krangel

Hege Storhaug sår tvil om regjeringens historieskriving om Storskog. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) mener hun overforenkler.

Hege Storhaug i Human Rights Service påstår at resolutt opptreden overfor russerne av én ansatt i Politiets utlendingsenhet var det som satte en stopper for asylstrømmen over Storskog.

Les også: Russland-ekspert: Tror ikke Norge har «skyld» i russisk returstans

- Så enkelt var det ikke. Her var det et sett av virkemidler, tiltak og press som ga utslaget, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til Nettavisen.

5500 asylsøkere kom over grensa fra Russland i fjor, men etter 30. november kom det ingen.

- Kontant beskjed fra politibetjent

I en artikkel publisert på Human Rights Services hjemmeside tirsdag med tittelen «Sannheten om Storskog?» skriver daglig leder Rita Karlsen og informasjonsleder Hege Storhaug i stiftelsen at  én person, en politibetjent fra Politiets Utlendingsenhet (PU), fikk satt en stopper for trafikken da vedkommende satte foten ned.

Ifølge Karlsen og Storhaug foregikk dette slik:

«Kildene våre forteller at 30. november 2015 skjedde følgende: En ansatt i PU hadde fått nok av det irregulære spillet. Vedkommende gikk opp på grenselinjen der en russer kom med en ny ladning pass fra "flyktninger". Den kontante beskjeden som kom fra denne politibetjenten var:

- Ingen passerer grensen uten visum i passet!

Russeren måtte snu og ta med seg personene som skulle over tilbake til den russiske grensestasjonen.»

Hege Storhaug i stiftelsen Human Rights Service.

Bekrefter ikke Storhaugs versjon

Ifølge Storhaug og Karlsen markerte denne handlingen slutten på asylankomster over Storskog. De skriver også at de har vært i kontakt med statssekretær Jøran Kallmyr, at han var til stede og kan bekrefte historien.

Kallmyr har en litt annen versjon når Nettavisen ber ham forklare:

- Artikkelen de har skrevet er nok litt preget av en teori de har forsøkt å underbygge. Selv var jeg ikke på grenseovergangen når dette skjedde. Jeg var på vei til Storskog, men hadde ikke kommet lenger enn til flyplassen, sier Kallmyr.

Varslet om fremskutt grensekontroll

Ifølge statssekretæren var det flere ting som etter alt å dømme bidro til å stoppe trafikken over Storskog i fjor.

- Husk på at vi på dette tidspunktet hadde tatt i bruk flere virkemidler. Vi hadde begynt å returnere og vi hadde lagt press på russiske myndigheter. Dagen før hadde politimesteren også varslet russerne om fremskutt grensekontroll. Dette handlet ikke bare om den konkrete episoden, sier Kallmyr.

- Men kunne dere ha stoppet dette tidligere ved å være mer kontante overfor russerne når det gjaldt visumreglene?

- Her har det vært prøving og feiling underveis, og per dags dato vet vi ennå ikke hvorfor det plutselig ikke kom flere over Storskog. Vi har aldri fått noen forklaring fra russerne på dette, sier Kallmyr.

Fra 1. juni i fjor til årsskiftet ble 166 personer bortvist på grensen ved Storskog, ifølge Politiets utlendingsenhet.

Fakta: Asylankomster over Storskog

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Om lag 5.500 asylsøkerne fra totalt 42 nasjoner kom over grensa ved Storskog fra Russland i fjor.
  • For å redusere antall asylankomster la regjeringen fram en ny instruks i november i fjor om at søknadene fra personer som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, ikke skal realitetsbehandles. Dette har blitt kritisert av både FN og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.
  • Norske og russiske myndigheter har vært uenige om hvilke asylsøkere som kan returneres.
  • Russiske myndigheter har sagt seg villig til å ta imot asylsøkere med såkalte flerreisevisum og personer med enten russisk statsborgerskap eller gyldig oppholdstillatelse i Russland. Dette utgjør kun 700 av de 5.500 asylsøkerne som har kommet.
  • Norske myndigheter vil også returnere asylsøkere med korte eller utløpte visum til Russland.
  • Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fastslo tirsdag at Russland ikke vil ta tilbake asylsøkere som har brutt russiske lover ved å oppgi et annet formål for reisen til Russland enn den virkelige da de søke visum.
  • Ifølge UD vil dette ikke berøre de gruppene asylsøkere som Russland og Norge tidligere har vært enige om å returnere.
  • Fredag stanset Russland alle returer over Storskog av «sikkerhetsmessige grunner». Innvandringsminister Sylvi Listhaug sier Norge vil gjenoppta returer av asylsøkere til Russland så snart russiske myndigheter tillater det.
  • Så langt har UDI fattet vedtak for 1.232 av de 5.500 asylsøkerne. 1.051 personer har så langt fått avslag, 63 personer har fått innvilget opphold, mens drøyt hundre saker er henlagt av ulike årsaker.

(Kilde: UDI) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere