*Nettavisen* Nyheter.

Stormark: - Krevende for PST å sjekke holdbarheten i terrortrusselen

BLOGGER: Frilansjournalist og forfatter Kjetil Stormark blogger i Nettavisen. Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Flere samarbeidende tjenester tipset Norge om en mulig terrortrussel.

30.07.14 09:35

OSLO (Nettavisen og NTB): Flere samarbeidende tjenester meldte omtrent samtidig at det var oppstått en umiddelbar terrortrussel mot Norge i forrige uke, ifølge frilansjournalist og forfatter Kjetil Stormark.

Les bloggen her: Derfor slo norske myndigheter terroralarm

Det var bakgrunnen for at norske myndigheter slo full terroralarm torsdag formiddag.

Et problem for PST har Stormark vært at tjenesten ikke har fått tilgang til den eller de som er primærkildene for informasjonen.

«Det har derfor vært eksepsjonelt krevende å sjekke holdbarheten av opplysningene», skriver han.

- En konkret person

«En konkret person – som norske myndigheter kjenner både identitet og signalementet på – ble knyttet til opplysningene», skriver terroreksperten i en blogg publisert på Nettavisen.

Det ble hevdet at en terrorgruppe hadde forlatt Syria med kurs for Europa og at Norge kunne være ett av flere mulige mål. Det ble videre hevdet at gruppen hadde skaffet seg norske, men falske, identitetspapirer.

Regjeringen tok beslutningen

Beslutningen om å gå offentlig ut ble tatt i et ekstraordinært møte i regjeringens sikkerhetsutvalg (RSU) onsdag.

Etterretningsopplysningene sa ikke noe om hvor terrorgruppen befant seg.

Meldingene skal ikke ha sagt noe om konkrete mål, men det ble antydet at terrorgrupper vurderte å angripe en type mål som ikke er blitt angrepet tidligere, skriver Kjetil Stormark i sin blogg.

Søndag ettermiddag meldte PST at terrortrusselen var redusert og årsaken til dette skal være at en eller flere enkeltopplysninger i de opprinnelige etterretningsmeldingene viste seg å ikke stemme, ifølge Stormark.

Se informasjon fra POD: - Gradvis normalisering

En uavklart trussel

Han skriver at Norge trolig må leve med en uavklart terrortrussel i tida som kommer og henviser til anonyme kilder som sier det kan være klokt å beholde en god del av sikkerhetstiltakene som ble iverksatt torsdag.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.