RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stormarkering for å ta imot flere syriske flyktninger


Lørdag var det aksjonsdag for flyktninger på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.
Lørdag var det aksjonsdag for flyktninger på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
– 8.000 flyktninger er ikke nok.

Lederne fra småpartiene lovet at de vil kjempe for en omkamp om Syria-vedtaket da de talte til frammøtte foran Stortinget lørdag.

Flere hundre mennesker hadde møtte opp til markeringen. Plakater med emneknaggen #omkampforsyria var overalt.

Hovedbudskapet var at Stortinget må gjøre om på vedtaket og slippe inn flere kvoteflyktninger gitt den ekstraordinære situasjonen som har oppstått i sommer.

– Vi står nå midt oppi den største humanitære krisen siden andre verdenskrig. Stortinget har vedtatt at 8.000 kvoteflyktninger skal få bosette seg i Norge i løpet av de neste tre årene. Det er like mange som Ungarn mottar ukentlig, het det i appellen fra Norges Fredsråd, en av initiativtakerne.

– Må bare knekke ett parti
Partiledere fra de fem partiene Venstre, KrF, SV, Miljøpartiet De Grønne og Rødt tok til orde for at de vil ha omkamp om Syria-vedtaket.

– Vi trenger bare nedkjempe ett av de store partiene, så har vi flertall. Det skal jeg bruke all min tid i høst for å få til, sa Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun har bedt statsministeren om å ta initiativ til et ekstraordinært møte før Stortinget samles.

Hva «omkamp» betyr, er ikke klart definert. Skei Grande viser til partiets landsstyrevedtak, som gikk ut på å ta imot 10.000. Hun spiller ballen over til Ap-leder Jonas Gahr Støre og spør om han er villig til å stå for samme antall – som også Aps landsstyre gikk inn for.

– Vi mener at vi må ta imot flere kvoteflyktninger og hjelpe til mer i nærområdene for å hindre at så mange havner på flukt. Og så vil jo mange også søke til Norge på egen hånd. Statsministeren har sagt at vi skal være med på den europeiske dugnaden, så da håper jeg vi faktisk skal være med, sier Skei Grande til NTB.

– Flere enn 8.000
Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Marianne Marthinsen sier det gjør inntrykk å se det engasjement og viljen til å hjelpe som nordmenn har gitt uttrykk for utover sensommeren.

– Det er helt absurd – i 2015 – at det går mennesker på beina sine i flyktningtog gjennom Europa. Ingen av oss hadde trodd det. Da kan ikke Norges svar alene være at vi bare skal hjelpe i nærområdene. Vi må ta ansvar her, sier hun.

Hun mener antallet på 8.000 kvoteflyktninger kommer til å framstå som lite når man ser på den samlede norske innsatsen i ettertid.

– Det er helt åpenbart at det kommer til å bli mange flere. Det er selvfølgelig når vi ser hva som beveger seg gjennom Europa. Mange av dem kommer til å få opphold her, og vi kommer til å trenge en kjempedugnad i norske kommuner for å ta imot, sa Marthinsen.

Minnet velgerne om valget
Partilederne Audun Lysbakken, Knut Arild Hareide, Rasmus Hansson og Bjørnar Moxnes snakket om at Norge må ta sitt ansvar og at det er tydelige signaler om at det også er noe folk ønsker.

Politikerne benyttet også sjansen til å minne folk om at de bør tenke på de ulike partienes flyktningpolitikk i stemmelokalet på mandag.

Hedda Bryn Langemyr, leder for Norges Fredsråd, erkjente at den enorme oppmerksomheten flyktningspørsmålet har fått, trolig vil dempes når valgkampen er over. Hun etterlyste at det opprettes en organisasjon for aksjonen Refugees Welcome to Norway, som kan ivareta engasjementet også i fremtiden. (©NTB)

Flere av deltakerne hadde plakater med emneknaggen «Omkamp for Syria».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere