*Nettavisen* Nyheter.

Storrvik tror ikke vekteren

Foto: Arne Lutro / Nettavisen

David Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, nekter å tro at vekteren ikke samarbeidet med politiet.

21.11.06 18:01

Les også: Slik lurte han alle

STAVANGER (Nettavisen): - Alt det som har kommet frem rundt vekteren, bekrefter det vi forsiktig har antydet. At han hadde kontakt i begge leirer, sier advokat Øystein Storrvik til Nettavisen.

Han er forundret over at vekteren ikke har blitt avslørt tidligere, til tross for at det ble nedsatt en egen innsidegruppe i politiet etter ranet.

- Jeg stiller spørsmålstegn ved om han faktisk har klart å lure så mange, sier Storrvik.

- Gåtefullt
Tirsdag møtte Toskas innsidemann, den Nokas-siktede vekteren (26), i Nokas-retten som vitne. Her nektet han for at han informerte politiet om kontakten med Toska i forkant av ranet.

Påtalemakten stilte ikke ett kritisk spørsmål til vekteren, og leste i stedet opp fra politiforklaringene hans mens vekteren satt i vitneboksen og lyttet.

Storrvik påtok seg da rollen som eksaminator, og på spørsmål om han hadde gått til politiet med informasjonen han hadde, svarte vekteren:

- Det hadde jeg aldri turt.

Toska sa i sin forklaring tidligere i høst at han mistenkte vekteren for å ha samarbeidet med politiet. I så fall ville det ikke vært første gang Toska har vært utsatt for vektere som samarbeider med politiet.

Men vekteren nekter, også for at han hadde gått til politiet via mellommenn.

Dette finner Storrvik vanskelig å tro.

- Alt rundt vekteren fremstår som svært gåtefullt – og det er et mildt ord, sier Storrvik til Nettavisen.

Fikk ekstraservice
Toskas forsvarer sikter spesielt til omstendigheten rundt en dopingsak hvor vekteren ble pågrepet og siktet sommeren etter Nokas-ranet. Den offisielle versjonen fra politiet er imidlertid at de pågrep feil man, og løslot derfor vekteren etter et halvt døgn og frafalt siktelsen. Dagen etter dro også politiet til vekterens sjefer og fortalte at det hele var en misforståelse.

Rett mann var nemlig Nokas-siktede Thomas Ingebrigtsen, som hadde brukt et telefonnummer registrert på vekteren til å gjøre dopingavtaler.

- Når man jobber som forsvarer i den virkelige verden, så gjør man seg noen tanker om at dette forsvinner så fort, sier Storrvik.

Advokat Trygve Staff, som forsvarer Ridvan Halimi i Nokas-saken, trakk også frem andre fordeler vekteren har nytt mens han satt i full isolasjon. Vekteren innrømmet å ha fått besøk av faren én gang og at han fikk en liten dvd-spiller på cellen.

- Bør belyses
Toskas forsvarer understreker at det ikke er hans intensjon å blottlegge vekteren, og sier at hans formål med å grille vekteren på disse spørsmålene er å få belyst en del av saken som påtalemakten tydelig ikke er spesielt interessert i å følge opp.

- Jeg skal ikke overdrive betydningen av dette for vår sak. Min klient har erkjent ran med dødsfølge og kan vanskelig se at han ville slippe unna dette dersom det har skjedd en politiprovokasjon. Men i en så stor og omfattende sak, mener jeg at dette er forhold som bør belyses, sier Storrvik til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.