RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storstilt våpensmugling

Sist oppdatert:
I en bil som høyst sannsynlig var på vei til Norge fant tollerne sprengstoff, håndgranater og landminer. Les den utrolige historien og se bildene her.

19. april 2005 kjørte en leiebil med kroatiske skilter over den åtte kilometer lange Øresundsbroa som forener Danmark og Sverige.

  • Se bilder nederst i saken!

Like før bilen krysset grensen ble den stoppet av svenske tollere. Tollerene mistenkte raskt at noe ikke var som det skulle, og startet en grundig undersøkelse av bilen.

Fant våpen
Først demontererte de høyre bakdør. Her lå store mengder narkotika gjemt. Men det var da tollerne åpner venstre bakdør at det mest oppsiktsvekkende funnet ble gjort: Skjult her lå en automatpistol, en kilo sprengstoff, 13 håndgranater, landminer og 2 khalashnikov maskingevær.

Men tollerne fant mer. På en lapp i bilen sto en rekke telefonnummer. Ett av dem førte dem til Norge, nærmere bestemt Drammen.

- Det var politiet i Sverige som gjorde oss oppmerksom på dette, sier politiinspektør Thor Klepper ved Østfold politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Etter all sannsynlighet var den kroatiske bilen, fullastet med våpen, håndgranater og sprengstoff, på vei til Drammen.

Den norske etterforskningen viser at flere norske statsborgere er involvert, og politiet slo til mot en leilighet på Gulskogen i Drammen. Her gjorde de nye beslag.

Stort omfang
- Dette er en sak med betydelig omfang, både narkotika og hasj, og i tillegg kommer disse våpnene som vi ser veldig alvorlig på, som vi ikke egentlig vet hvor skulle, sier Klepper.

Det er ikke første gang khalasnikov-gevær benyttes av norske kriminelle. Geværtypen ble brukt under ranet av Postens brevsenter i Oslo i 2003, og av David Toska under Nokas-ranet i Stavanger.

Likevel er det så langt et mysterium hvem som skulle ha det militære utstyret som var på vei til Drammen:

- Vi har ikke klart å finne frem til hvem dette skulle til, det vet vi ikke, sier Klepper.

Seks personer er nå siktet i saken, flere av dem med opprinnelse i Bosnia. En av de seks ble ved en feiltakelse sluppet fri av politiet:

- Han var pågrepet i forbindelse med et større beslagt narkotika, men han ble satt fri ved en feil, medgir politiinspektøren.

Mannen er fortsatt på frifot.

I neste uke vil politiet sende saken over til statsadvokaten som avgjør hva slags tiltalte som tas ut.

Lett å skaffe våpen
Etter krigene på 1990-tallet er Balkan fullt av våpen på avveie. Derfor er det lett å skaffe våpen som kan sendes til Norge, mener Kripos.

- Det er nok en kjensgjerning at det finnes betydelige mengder med våpen på Balkan, i hvert fall i forhold til hva vi er vant med i vår del av verden, så man må si at det er enkelt, sier avdelingsleder Atle Roll-Matthiesen i Kripos til TV 2 Nyhetene.

Narkotikaomsetning og våpenhandel er blant det som driver de kriminelle nettverkene.

- Det godt organiserte og de er drevne. De har tilgang på mye penger, ressurser, og er til dels ganske brutale, forteller han.

Kriminelle knytter i dag bånd på tvers av bakgrunn.

- Tidligere så var det i stor grad relatert til familier og hierarkisk oppbygging. Nå ser vi at de i større grad shopper tjenester og ikke har den samme etniske tilhørigheten, slik at det er enda mer komplekst. Det må derfor sees i et enda større lys når man skal prøve å analysere det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere