I VGs partibarometer reddes et rødgrønt flertall av SV, MDG og et Rødt over sperregrensen.

På målingen faller Arbeiderpartiet fra 25,5 prosents oppslutning til 22 prosent.

– Vi har ligget på et lavt nivå over lang tid nå, og denne målingen er altfor dårlig. Jeg kan ikke si annet enn at vi må jobbe hardt for å vinne tilbake velgere og få fram de sakene vi mener er viktige, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng.

«Ikke bra» og «hardt arbeid» er partileder Jonas Gahr Støres reaksjon og plan for å rette det opp.

Les også TV 2s måling for mai: Flertall for regjeringsskifte på ny måling

På sofaen

Respons Analyses daglig leder Thore Gaard Olaussen sier til avisen at hovedforklaringen på tilbakegangen er at mange har satt seg på sofaen.

5 prosent av velgerne har gått over til Rødt eller SV. Rødts oppslutning er 4,8 prosent (opp 1,3 prosentpoeng), og SV har en oppslutning på 7,6 prosentpoeng – en oppgang på 0,3 prosentpoeng.

Høyre får en oppgang på 0,2 prosentpoeng og havner på 26,4 prosents oppslutning. Mandatberegningen gir 84 mandater til regjeringspartiene pluss KrF, mens de øvrige partiene får 85 mandater.

De øvrige partiene har følgende oppslutning: Frp 15,1 (-1,0), Sp 11 (+1,5), KrF 4,1 (+0,4), V 3,7 (+0,2), MDG 2,9 (-0,3). Feilmarginen i målingen er mellom 2 og 3 prosentpoeng.

Høyre får 27,6 på Norstat-måling

På en måling Norstat har gjort for NRK får Arbeiderpartiet en oppslutning på 23,4 prosent, ned 2,6 prosentpoeng fra forrige måling. I denne målingen går Høyre mest fram - med 2,1 prosentpoeng. Partileder Erna Solberg kan glede seg over en oppslutning på 27,6 prosent. Men heller ikke på denne målingen viser beregningene borgerlig flertall. Det glipper med knappest mulig margin. 84 mandater til Høyre, Frp, Venstre og KrF er fasit.

Fremskrittspartiet går meste tilbake (-2,8 prosentpoeng) og får en oppslutning på 13,1.

På Norstats måling gjør Rødt et byks og havner for første gang over sperregrensen med en oppslutning på 4,5 prosent.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger (endring i parentes): Sp: 11,0 (+0), SV: 7,5 (+1,0), V: 4,1 (+0,3), KrF: 3,8 (+0,8), MDG: 3,4 (+0,2). Andre: 1,7 (+0,1).

Feilmarginen på målingen er på mellom 0,9 og 3,3 prosentpoeng.

Les også: Måling: Solberg er landets beste partileder

Ap-nedtur i Bergen

Også mer lokalt går Ap tilbake flere steder.

Arbeiderpartiet i Bergen går tilbake 9,7 prosentpoeng fra kommunevalget i 2015 i en ny meningsmåling. Byrådslederen tror likevel på fire nye år.

Det er Sentio som har gjort en meningsmåling i Norges nest største by. Oppslutningen til Ap er 28,1 prosent, skriver Klassekampen. Høyre er større med 29,3 prosent, som går fram 7,2 prosentpoeng fra kommunevalget i 2015.

– Isolert sett er dette en tilbakegang fra kommunevalget. Det må vi se i sammenheng med at vi sliter nasjonalt. Samtidig mener jeg at målingen i Bergen gir oss et godt grunnlag for den lange valgkampen fram mot valget om 15 måneder. Vi er jevnstore med Høyre i en by som blir sett på som en Høyre-bastion, sier byrådsleder Harald Schjelderup (Ap).

1.000 mennesker er spurt hva de ville stemt om det var kommunevalg i morgen. For resten av storbyene denne våren er meningsmålingene nedslående for Ap. I Trondheim, Oslo, Tromsø og Bodø er Høyre klart større enn Ap på meningsmålinger.

I Trondheim har partiet halvert sin oppslutning fra 41,5 prosent til 20 prosent. Høyre er størst med 28 prosent, viser en måling som er gjort for Adresseavisen.