Stort sikkerhetsoppbud under Storhaug-debatt

PASSET PÅ: Uniformert politi på plass før debattmøtet med Hege Storhaug  tirsdag, en debatt som gikk fredelig for seg. Hovedpersonen selv (til høyre) trakk ut for en liten luftetur før det hele startet.

PASSET PÅ: Uniformert politi på plass før debattmøtet med Hege Storhaug  tirsdag, en debatt som gikk fredelig for seg. Hovedpersonen selv (til høyre) trakk ut for en liten luftetur før det hele startet. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Politiet synlig til stede før debattmøte med Hege Storhaug tirsdag.

08.12.15 22:50

OSLO (Nettavisen): Forfatter og islamkritiker Hege Storhaug har beklaget seg over avlyste bokarrangementer etter lanseringen av sin bok "Islam. Den 11. landeplage" og hevdet at ytringsfriheten er på retur, men tirsdag kveld kom hun iallfall til orde under bokbad i Oslo i regi av Morgenbladet, dog under tung politibevoktning.

Les også: - Er så lei av dere naive politikere

- En kamp om verdier

- Menneskerettigheter, kvinnefrigjøring, ytringsfrihet. Alle disse verdiene er den islam som har fått makt i Europa i kamp med, sa Storhaug da hun innledet.

På direkte spørsmål anslo Storhaug at rundt 35 prosent av norske muslimer kan være fundamentalister.

- Jeg anslår 35-40 prosent av norske muslimer. Her har vi en verdimessig utfordring i forhold til fundamentalisme, sa hun.

- Jeg har gått i moskeen og aldri overvært en preken som har preg av hatretorikk. I stedet for å dømme en hel tro, bør vi backe opp de gode kreftene, sa Linda Noor fra Minotenk, den eneste muslimen i panelet som diskuterte Storhaugs bok.

Storhaug fikk først snakke uavbrutt i over en halv time om sin bok og sin frykt for det hun kaller Medina-islam før det ble paneldebatt.

Fikk ros av Snorre Valen

I starten på debatten fikk hun ros av SVs Snorre Valen for å ha tatt opp mange viktige problemstillinger i boken. Valen sa han hadde understreket mange partier i boken som han var enig i. Men Valen hadde et viktig forbehold:

- Hun beskriver mange reelle problemer og tar blant annet et oppgjør med krefter som Islam Net. Men det er fraværet av løsninger som uroer meg. Hun viser en veldig lav selvtillit i forhold til våre verdier. Jeg tror at dette skal gå bra, sa Valen om innvandring, integrering og verdikamp. Stortingsrepresentanten mener vi kan løse integreringsproblemene i samfunnet om vi legger ressurser i det.

- Jeg er enig med Valen i at vi må ha selvtillit og ta denne verdikampen, sa Linda Noor.

- Et overtramp av Storhaug

Paneldebatten ble ledet av NRKs Fredrik Solvang . I panelet satt også sosiolog Kjetil Rolness som har vært ute og forsvart Storhaug.

- Storhaugs snakk om å forby moskeer er dessverre et av overtrampene hennes. Men det er mye annet man kan gjøre, for eksempel å si nei til utenlandsk finansiering. Storhaug har vært flink til å påpeke naiviteten vår rundt moskeene hennes. Vet Erna Solberg hva disse moskeene hun besøker driver med i det hele tatt? Vi må ha et slags innsyn i disse moskeene. Det er uakseptabelt å ha imamer som sprer et tankegods vi tar fullstendig avstand fra, sa Rolness.

- De norske moskeene har ikke klart å være relevante for den oppvoksende generasjon muslimer. Det er derfor blant annet Islam Net har fått gjennomslag, sa Linda Noor.

Debatten og bokpresentasjonen startet klokka 19, og arrangementet ble avsluttet vel to timer senere.

Arrangementet, som foregikk på Cosmopolite på kulturhuset Soria Moria, var godt besøkt, og Storhaug hadde mange støttespillere i salen.

Undersøkte publikum på vei inn

Utenfor ble publikum møtt av flere patruljer med uniformert politiet. Publikum opplevde på forhånd å bli visitert og vesker og bager undersøkt av dørvakt da de ble sluppet inn én og én. Arrangementet gikk rolig og greit for seg, selv om temperaturen på debatten tidvis var høy.

Storhaug advarer i sin bok mot islams utbredelse og påvirkning i Europa. Hun frykter et Europa som vender tilbake til middelalderen dersom dogmatiske muslimer får gjennomslag for sin lære.

Storhaug kritiserer i boken det hun hevder er Vestens altfor forsiktige tilnærming til det hun omtaler som totalitære ideer innen islam. Hennes krav er «assimilering inn i våre frihetsverdier». Er du muslim i Europa, må du akseptere en europeisk grunnkultur. Medina-islam, som hun bruker som begrep, vil hun klassifisere som ekstremisme.

Hege Storhaug på vei inn til bokbad og debatt på Soria Moria i Oslo tirsdag kveld. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Politiet var synlig til stede utenfor Soria Moria før arrangementet med Hege Storhaug, forfatter av boka "Islam. Den 11. landeplage". Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Les også: - Vi boikotter ikke Hege Storhaug

Hevder Storhaug opptrådte sjofelt overfor Syria-farers familie

Avlyser boksignering og foredrag med Hege Storhaug

Frykter et Norge som vender tilbake til middelalderen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.