*Nettavisen* Nyheter.

Stortinget bygger tunnel: - En skandale at de holder prisen hemmelig

250 METER MED TUNNEL: Den røde streken viser hvor Stortingets nye tunnel skal bygges, fra Rådhusgata til Wessels plass ved Stortinget, under Nedre Vollgate. Foto: 1881

Selvaag Bolig mener Stortinget kunne bygd billigere. - Politikerne eier ikke magemål, sier SU.

04.12.15 18:35

Torsdag skrev Nettavisen om tunnelen på 250 meter som Stortinget skal bygge i Oslo sentrum.

Klikk på bildet for å forstørre.

KOSTBART: Administrerende direktør i Selvaag Bolig ASA, Baard Schumann, sier tunnelen Stortinget skal bygge blir fryktelig kostbar. Foto: (Selvaag Bolig)

Tunnelen skal være adkomst til et nytt varemottak under Wessels plass, og skal stå ferdig først i 2018.

Men Stortinget selv nekter å gå ut med hvor mye tunnelen koster.

Les mer om tunnelprosjektet

- Høres fryktelig dyrt ut

Administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann, karakteriserer imidlertid prosjektet som svært kostbart.

- Det å bygge tunnel høres fryktelig dyrt ut, så det hadde vært interessant å høre hva den koster, sier Schumann til Nettavisen, og legger til:

Klikk på bildet for å forstørre.

FASER: Oversikt over de ulike fasene i tunnelprosjektet. Tunnelen er planlagt ferdig i februar 2018. Foto: Stortinget

- 250 meter er ganske langt i Oslo sentrum. Det høres voldsomt ut, og det er ikke billig.

Tunnelen er en del av et større byggeprosjekt for Stortinget. Den skal bygges samtidig som Stortingets eiendom i Prinsens gate 26 helrenoveres, ved at hele bygningen renskes innvendig og bare skallet står igjen før det bygges opp igjen, som Nettavisen omtalte i fjor.

Kostnadsrammen for hele prosjektet er 1,45 milliarder kroner, men Schumann tror tunnelen tar «en stor del av kaka».

- Det er nok den som tar mye av summen, sier han, som tidligere har vært administrerende direktør i NCC Bolig. Han har også vært markedsdirektør i PEAB Bolig og regionsjef i DnB Eiendom.

- Skandale at de holder det hemmelig

Schumann får støtte av lederen for Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson. Han krever at prisen for tunnelen offentligjøres.

- Det er en skandale at de ikke sier hvor mye dette koster. Det er fellesskapets penger som vi eier gjennom demokratiet. Jeg krever at de offentliggjør prisen, sier Wilkinson til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKANDALE: SU-leder Nicolas Wilkinson mener det er en skandale at Stortinget holder prisen for tunnelen hemmelig. Foto: Ingvar Kolbjørnsen (SU)

Han mener det må finnes billigere løsninger enn dette.

- Det må finnes billigere løsninger enn 250 meter med tunell midt i Oslo sentrum. Politikerne eier ikke magemål, sier han, og legger til:

- Når vi krever billigere buss for å stanse klimakrisen bruker stortingspartiene alltid kostnad som argument for ikke å handle. Men når det er penger til dem selv flyter millionene ut vinduet, sier Wilkinson.

- Kunne bygd mye billigere

Schumann i Selvaag Bolig beskriver prosjektet også som komplisert.

- Problemet når du skal bygge i den delen av byen, er at det kan være ting i grunnen som gjør at det er komplisert å bygge der, sier han.

Han mener dessuten at Stortinget kunne kommet mye billigere unna, om de bare hadde beholdt fasaden på Prinsens gate 26, og ikke hele skallet.

Klikk på bildet for å forstørre.

TUNNELEN: Under Nedre Vollgate skal tunelen bygges, rett fram her og til Stortinget.

Som Nettavisen skrev tidligere fredag, avviser Riksantikvaren at de har pålagt Stortinget å bevare fasaden, men at de har anbefalt bevaring.

- Det er klart at det er voldsomt det jeg leste i Nettavisen, at Riksantikvaren ikke har fredet bygningen. Det gjør det spesielt, sier Schumann, og fortsetter:

- Da kunne de revet alt bak og beholdt fasaden, og fått det mye billigere og ikke minst sikrere.

Gunnar Stavrum: Denne fasaden skal bevares stein for stein

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

TUNNELSTART: For å sikre vann og avløp for gårdene i Nedre Vollgate må det etableres midlertidige traseer med vann- og avløpsrør i forbindelse med tunnelbyggingen. Foto: Stortinget


- Vært bedre å bygge nytt

Den erfarne direktøren sier det er veldig vanlig bare å beholde fasaden på gamle bygg.

- Det er vanlig i veldig mange andre store byer at man tar vare på fasaden og bygger helt nytt bak, sier han til Nettavisen.

Schumann sier at deres erfaring i Selvaag Bolig, er at det er vanskelig å få en fornuftig økonomi i det å rehabilitere gamle bygårder.

- Hvis bygget tross alt ikke har noen antikvarisk verdi, så hadde det vært bedre å bygge nytt. Da kunne man begynt helt på scratch, sier han.

Ifølge Finansavisen er kvadratmeterprisen på prosjektet 200.000, men Stortinget har i etterkant uttalt at dette er et overdrevent høyt tall.

- Hvis de hadde lagt inn 30.000 per kvadratmeter, så hade du fått et bra bygg. Så totalsummen på 1,45 milliarder høres mye ut i forhold til kvadratmeterne som skal bygges, sier Schumann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SKALLET IGJEN: Både Halvorsens Conditori og stortingsrepresentantene har måttet flytte ut av de tradisjonsrike lokalene i Prinsens gate 26 i Oslo når Stortinget rehabiliterer naboeiendommen på Wessels plass. Foto: (Stortinget)


- Burde tatt mer ansvar

Også han mener politikerne burde vært mer opptatt av kostnadene.

- Så lenge det er dine og mine penger, så virker det som om man ikke er så opptatt av kostnadsbildet. Det er felleskapets penger dette, så de burde kanskje tatt litt mer ansvar, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.