RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortinget: Asylsaker fra unge afghanere skal vurderes på nytt

Sist oppdatert:
Senterpartiet, Venstre og KrF støtter Arbeiderpartiets forslag om at asylsaker fra unge afghanere skal vurderes på nytt.

OSLO (Nettavisen): Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) advarte Stortinget mot Ap-forslaget om at asylsøknader fra unge afghanere skal vurderes på nytt, men vant ikke gehør.

Flertallet på Stortinget støttet Ap og påførte altså regjeringen nederlag i saken om de såkalte oktoberbarna.

- Nå kan det bli oppfattet som det er gode kår for å sende barna til Norge, sa Listhaug i debatten.

Overfor Nettavisen utdypet Listhaug:

- Signalet om man nå myker opp, vil gå ut fra Norge i en tid da de aller fleste andre land er opptatt av å føre en streng politikk. Jeg er bekymret for måten det blir gjort på. Tidligere har Ap vært et ansvarlig parti. Her kommer de med svært kompliserte forslag over bordet i Stortinget, forslag som ikke er vurdert av departementet og heller ikke er komitebehandlet.

SV: - Strengere enn Krekar?

- Skal vi behandle asylbarna strengere enn Krekar? spurte SVs Karin Andersen i debatten.

Les også: Nederlag for regjeringen i saken om «oktoberbarna»

Hun utfordret regjeringen og statsråd Sylvi Listhaug (Frp) på flyktningretten og retur til fare.

SV ville ha umiddelbar stans i alle asylreturer til Afghanistan som et midlertidig tiltak, men dette forslaget avviste Sp og Ap.

SV endte med å støtte Arbeiderpartiets forslag om at asylsaker fra unge afghanere skal vurderes på nytt. Det samme gjorde Venstre, KrF og Senterpartiet i tillegg til MDG og Rødt.

Ap-forslaget fikk flertall i Stortinget tirsdag, og Høyre/Frp-regjeringen gikk på et nederlag på dette feltet.

- Det er 65 millioner mennesker på flukt i verden i dag. Hvorfor konsentrere seg om noen få i det store bildet, de som har kommet til Norge og som utlendingsmyndighetene mener ikke trenger beskyttelse? spurte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i debatten på Stortinget.

Listhaug gikk hardt ut mot Aps forslag. Hun mener partiet går vekk fra en streng og ansvarlig linje i asylpolitikken.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Ap-forslag: Ny vurdering

Aps forslag handler om at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Partiet foreslår å innføre sårbarhetskriterier og vente med retur til sakene er tatt opp til ny vurdering.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet vendte forrige uke tommelen ned for et forslag fra SV om umiddelbar midlertidig stans i all asylretur til Afghanistan.

Berømmet Ap for nye takter

Torhild Bransdal (KrF) berømmet Ap for nye takter.

- KrF advarte våren 2016 om at henvisning til intern flukt kunne ramme barn og unge. Vi mener fortsatt at det utfordrer menneskerettene når rimelighetsvurderingene ikke tas med når det henvises til internflukt. Men Ap har beveget seg i riktig retning. KrF vil ha med rimelightsvilkårene og sårbarhetsvurderingene, sa Bransdal.

Venstre kommer til å fremme et eget forslag, men vil støtte Ap-forslaget subsidiært.

Følg NTBs livesending fra Stortinget fra klokka 10 i videovinduet.

Fakta: Arbeiderpartiets asylforslag

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Arbeiderpartiet fremmer tirsdag følgende forslag om endringer i regelverket om mindreårige asylsøkere som kommer alene til Norge og som får midlertidig opphold.

  • Ap forslår endringer i regelverket som gjør at utlendingsmyndighetene må legge større vekt på unge asylsøkeres sårbarhet.
  • Utlendingsmyndighetene skal, basert på disse kriteriene, gjør en ny gjennomgang av sakene til enslige mindreårige asylsøkere med virkning tilbake til 1. oktober 2016.
  • Noen av de såkalte «oktoberbarna» som kom til Norge fra Afghanistan i 2015, er en del av denne gruppen som vil få søknaden behandlet på nytt.
  • Gjennomgangen av søknadene til denne gruppen enslige mindreårige asylsøkere må ifølge Aps forslag gjøres individuelt, noe som ikke vil bety at alle får varig opphold i Norge, mener Ap.
  • Formelt skjer dette gjennom at Arbeiderpartiet ber stortingsflertallet pålegge regjeringen å oppheve "Instruks om praktisering av utlendingsloven § 38, jf. utlendingsforskriften § 8-8 - enslige, mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år som kan henvises til internflukt.»


SV: Umiddelbar returstans

Karin Andersen og Lars Haltbrekken, begge fra Sosialistisk Venstreparti, la fram representantforslag om å iverksette umiddelbar stans i all assistert retur og tvangsretur av asylsøkere til Afghanistan frem til Stortinget har behandlet spørsmålet.

Andersen sa at Aps forslag ikke går langt nok, men gjorde det klart at SV likevel vil støtte det.

- Skal vi behandle asylbarna strengere enn Krekar? spurte SVs Karin Andersen blant annet i debatten.

Arbeiderpartiet fremmet forslag om at alle som har fått behandlet og avslått søknaden etter 1. oktober 2016 skal få søknaden behandlet på nytt.

- Forslaget vil ikke bety at alle i denne gruppa får opphold, men at det blir vurdert på nytt om de bør få varig opphold, sa Aps Rigmor Aasrud i debatten.

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim i Stortinget tirsdag.

Frp: - Ap forlater den ansvarlige linjen

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim beskyldte i debatten i Stortinget tirsdag Ap  for å forlate den ansvarlige og strenge linjen i asylpolitikken med sitt forslag.

- Blir dette resultatet, vil nyheten spre seg til Afghanistan og menneskesmuglerne, advarte Helgheim.

Han sa Ap-forslaget vil gjøre Norge til Europas frihavn for asylsøkere.

- Jeg vil ikke være med å spre falske forhåpninger og drømmer, drømmer som må knuses på et senere tidspunkt. Jeg vil ikke være med og signalisere at Norge er en frihavn, sa Helgheim.

Les også: Frp anklager Støre for å løse opp asylpolitikken

Karin Andersen (SV) i debatten om returstans i Stortinget tirsdag.

Helgheim gjorde også sitt poeng klart i en debatt på Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen:

- Dette er dagen da Arbeiderpartiet forlater en ansvarlig linje i asylpolitikken. De har vært med på, sammen med de store og ansvarlige partiene på Stortinget, å føre en linje som har vært streng og rettferdig. De har stått for noen tøffe valg og vært med på å innføre de ordningene vi har i dag som gjør at færrest mulig uten reelt beskyttelsesbehov kommer til Norge. I dag snur de tvert om og sier at de ønsker, for det er det det betyr, at flere som ikke har behov for beskyttelse i Norge, skal få opphold. Det er en åpen invitasjon til Afghanistan, uttalte Helgheim.

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviste dette og understreket at Ap vil ha ned midlertidigheten.

- Fra 2009 til 2013, da vi styrte, fikk rundt 5 prosent midlertidig opphold. Nå har dette skutt i været til nesten halvparten. Det er langt mer enn det Stortinget forutsatte. Dette er dagen hvor Stortinget kan si at det er stortingsflertallet som bestemmer. Det er ikke Frp som holder Stortinget som gissel. Nå setter Stortinget foten ned, sa Støre.

Se Afghanistan-debatten i opptak på NTB her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere