RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortinget gispet

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Sist oppdatert:
Biodieselavgiften er vedtatt, men teknisk feil skapte dramatikk.

STORTINGET (Nettavisen): Med 85 mot 84 stemmer vedtok Stortinget natt til fredag å innføre den nye, omstridte biodieselavgiften.

I tillegg til avgiftsinnføringen skal mengden av biodiesel som skal blandes med vanlig diesel, økes fra 2,5 til 3,5 prosent neste år, med sikte på å øke til 5 prosent fra 1. januar 2011.

Én rødgrønn stemme mot
Det var ventet at forslaget skulle vedtas, men det gikk likevel et gisp gjennom salen da det ble klart at én representant fra et av regjeringspartiene trolig har stemt mot regjeringens forslag, da regjeringspartiene samlet sitter på 86 stemmer.

Overraskede stortingspolitikere snudde seg mot Hallgeir Langeland (SV), men Langeland viste med sitt tydelige kroppsspråk og hoderisting at han hadde stemt for regjeringens statsbudsjett.

Det hele viste seg å bero på en teknisk feil som skal ha medført at stemmen til en Ap-politiker ikke ble registrert. Også ved flere andre voteringer i natt ble stemmetallene marginalt annerledes enn forventet, noe som i følge Venstres Trine Skei Grande er uvanlig.

Stor debatt
Biodieselavgiften har skapt stor debatt, og statsminister Jens Stoltenberg har måttet tåle sterk kritikk fra flere hold.

Det spesielle med saken er at selv om 6 av 7 partier på Stortinget er mot avgiften, kommer flertallet likevel til å stemme for - på grunn av interne forhandlinger i regjeringen.

Per Olaf Lundteigen (Sp) sier han forstår kritikerne.

- Når vi ikke tar opp eller stemmer for andre forslag her i dag, er det fordi vi vet at dagens rødgrønne regjering og vårt helhetlige budsjett er et bedre alternativ for våre samfunnsverdier enn en regjering ledet av eller støttet av Høyre, sa Per Olaf Lundteigen (Sp) fra talerstolen.

- Jeg forstår veldig, veldig godt at folk reagerer, og Senterpartiet og jeg er de første til å beklage, sa han.

- Må ha diskutert avgang
Utspillet fra Lundteigen fikk opposisjonen til å reagere kraftig og mener biodieselavgiften vitner om betydelig maktarroganse fra statsminister Jens Stoltenberg.

- Det må ha vært en diskusjon om denne regjeringen skal gå av, sa Erna Solberg (H) fra talerstolen torsdag kveld - før hun spurte Jens Stoltenberg rett ut om han hadde stilt kabinettsspørsmål i regjeringen.

Men det spørsmålet ville ikke Stoltenberg svare på.

- Jeg kommer aldri til å svare på spørsmål om de interne prosessene i regjeringen, svarte en ordknapp Jens Stoltenberg.

- Betydelig maktarroganse
Også Siv Jensen (Frp) tror ikke lenger det bare dreier seg om biodieselavgiften.

- Dette vitner om en betydelig maktarroganse. Jeg tror ikke dette lenger handler om biodiesel, men om hvordan Jens Stoltenberg skal kvitte seg med SV og SP i regjering, sier Siv Jensen til TV 2.

- Det er helt åpenbart at Stoltenberg har truet sine egne, sier Jensen.

- Disiplineringstokt
Høyre-leder Erna Solberg sier at Jens Stoltenberg og Ap-ledelsen har vært på disiplineringstokt i biodieselsaken.

- Folk i Ap ble provosert over hvordan regjeringskollegene i SV og Sp uttalte seg i saken, og det er trist at det er miljøet og arbeidsplasser som må ta konsekvensene av Stoltenbergs straffetokt, sier Erna Solberg til Nettavisen.

Solberg tror uansett det vil bli nødvendig å justere på biodieselavgiften i revidert statsbudsjett, på grunn av problemene avgiften forårsaker for dem som har satset på å gjøre med ren biodiesel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere