Som varslet fikk regjeringspartiene støtte fra Arbeiderpartiet og MDG og sikret dermed flertall for forslaget.
Les også: Når EU får makten, får vi dyrere strøm
Under debatten ga opposisjonen flere ganger utrykk for at tilslutning vil innebære at Norge avgir suverenitet til EU. Energiminister Terje Søviknes (Frp) kalte det skremseslpropaganda, og rettet en særskilt kritikk mot Senterpartiet:
- Det er nettopp å nøre opp under frykt som Sp gjør, sa Søviknes, og henviste til uttalelser om at Norge gir fra seg kraftressurser, styringen av ressursene eller at strømprisene vil øke.
Ap-leder Jonas Gahr Støre var forhindret fra å delta i stortingsdebatten, men i forkant kom han med et klart budskap til kritiske røster i LO, AUF og på grasrota i eget parti:
– Arbeiderpartiet ville ikke på vilkår inngått en avtale som svekket nasjonalt eierskap, suverenitet og styringsrett over våre naturressurser. Dette har ligget i vår historie siden vannkraften ble underlagt konsesjonslover, poengterer han overfor NTB.
(©NTB)
Her er noen av reaksjonene etter stortingsvedtaket:
«I dag vant solidaritet over egeninteresser! Acer og mer samarbeid er løsningen!», skriver Europeisk Ungdom på Twitter.
«Stortinget har sagt ja til #Acer og satt Grunnloven og folkeviljen til side. Kampen fortsetter! Nei til EU krever folkeavstemning om EØS.», skriver Nei til EU.
«Sånn, då har Stortinget gått inn for tredje energimarknadspakke (Acer) med meir enn 3/4 fleirtal. Og Senterpartiet kan ri vidare til kamp mot neste vindmølle», skriver Sveinung Rotevatn, Venstre-politiker og statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet.
«Utrolig gjennomslag for Arbeiderpartiet. Eierskap til vannkraften og at Statnett skal eie og bygge utenlandskabler. Seier over politikken til H og Frp, skriver Bjørn Tore Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Arbeiderpartiet, på Twitter.
Acer
- EU-byrået for samarbeid mellom energiregulatorer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators; Acer) ble grunnlagt 3. september 2009.
- Acer skal sikre et integrert energimarked i EU ved å harmonisere medlemsstatenes regelverk på dette feltet.
- Det er oppnådd enighet mellom EØS/EFTA-landene og EU om hvordan EUs tredje energimarkedspakke, som er rettsgrunnlaget for Acer, skal tas inn i EØS-avtalen.
- Stortinget stemte torsdag 22. mars for at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke. Formelt skal Stortinget behandle samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning av 5. mai 2017 om innlemmelse av energimarkedspakken i EØS-avtalen.
- Byrået har hovedkvarter i Slovenias hovedstad Ljubljana. Direktør siden etableringen er Alberto Pototschnig.
(©NTB)
Moxnes: Går EU-lojaliteten foran valgløfter om folkeavstemning for Frp?
Les også: Søviknes truet av Acer-motstandere
