*Nettavisen* Nyheter.

Stortinget henrykt over prinsessen

Politikerne på Stortinget er helt enige: Det er ekstra flott at kronprinsesse Mette-Marit har fått ei jente.

21.01.04 13:36

- Vi får en kvinnelig tronarving, og det er jo skøy, sier stortingspresident Jørgen Kosmo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han var den første som ble orientert om fødselen etter at den nærmeste familie hadde fått beskjed.

- Hoffsjefen ringte og fortalte meg at Mette-Marit har født ei jente. Hun fortalte at fødselen gikk veldig bra og at barnet er velskapt. Alt er også bra med mor og barn, sier en glad Kosmo til TV 2 Nettavisen på mobiltelefon fra Jevnaker, der hele Stortingets presidentskap er på møte.

- Stor begivenhet
Stortingspresidenten er lettet over alt har gått bra.

- Fødselen er en stor begivenhet, først og fremst for foreldrene, men også for nasjonen, sier Kosmo.

- Har du noen navnetips?

- Nei, det kommer nok i løpet av morgendagen. De vet det nok, de som skal vite det, vi andre får vite det etter hvert, sier stortingspresidenten.

- Et Guds under

Klikk på bildet for å forstørre.

Også KrFs Jon Lilletun er lykkelig over nyheten om den lille prinsessen.

- Et hvert nytt barn er et Guds under. Når det i tillegg er ei jente som skal bli tronarving, så er det kjempegod grunn til å gratulere foreldre, besteforeldre og også nasjonen, sier Jon Lilletun til TV 2 Nettavisen.

Kristelig Folkepartis parlamentariske leder mener at begivenheten vil styrke monarkiets stilling i kongeriket.

- Sammen med kronprinsparets kloke måte å møte folket på, styrker fødselen kongehusets stilling i nasjonen, sier Lilletun.

- Viktig likestillingsskritt

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg er enig med Lilletun.

- Dette er en stor dag for foreldre, besteforeldre, men også for Norge, sier Ap-leder Jens Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

- Og så er det hyggelig – det hadde selvfølgelig vært hyggelig uansett, men spesielt hyggelig at det ble jente, smiler Stoltenberg.

Ap-lederen mener at fødselen er et nytt skritt på likestillingsveien. Han påpeker at det faktum at prinsessen som nå er født, er tronarving, er et resultat av en politisk beslutning for flere år siden.

- Usikkerheten over
Stoltenberg er også glad for at usikkerheten som har vært rundt Mette-Marit nå ser ut til å være over.

- Noe av diskusjonen som vi opplevde i forbindelse med forlovelsen og bryllupet, er borte. Jeg var statsminister da de giftet seg, og husker en del av meningene som da kom til overflaten. Men nå har de giftet seg, gjort en god jobb og fått en tronarving. Det gjør at usikkerheten er borte, konstaterer Stoltenberg.

- En stor glede

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg vil på vegne av Kristelig Folkeparti gratulere kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit med ei jente. Dette er en stor dag først og fremst for kronprinsparet og kongefamilien, men også for hele det norske folk. Det er også en historisk dag siden det ble ei jente, sier partileder i KrF Valgerd Svarstad Haugland i en pressemelding.

Også Høyre-leder Jan Petersen gratulerer kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit med en datter.

- Dette er en svært gledelig nyhet for kronprinsparet, for Kongehuset og for hele det norske folk. Det er en historisk begivenhet at vi nå har en kvinnelig tronfølger. Jeg er overbevist om at begivenheten vil vise seg å styrke monarkiets stilling i Norge, sier Petersen.

- Hurra - en tronarving er født
- Senterpartiet gratulerer Kronprinsen og Kronprinsessen på det hjerteligste med familieforøkelsen og tronarvingen. Dette er en stor dag først og fremst for foreldrene og kongehuset, men også for landet, sier partileder Åslaug Haga

- Selv om vi hadde vært like begeistret om det ble en gutt, er det selvsagt ekstra spesielt at det nå er født en prinsesse. Etter mange hundre år vil landet kunne få en dronning som monark. Alle vil nå ønske å ta del i den store begivenheten, men vi håper familien får fred og ro i tiden som kommer til å glede seg over sin lille prinsesse, sier Haga.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag