Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget kjøper ikke klimakvoter

Mens regjeringen kjøper klimakvoter når de flyr utenlands, gjør Stortinget foreløpig ikke det samme.

- Vi betaler ikke slike kvoter. Man kan si at det jo bare er et enkelt avlat. Det er ulike syn på det, sier stortingsdirektør Hans Brattestå til Dagsavisen.

Avventer
Det var i forrige nyttårstale at statsminister Jens Stoltenberg lanserte ordningen, og når ansatte i staten reiser med fly internasjonalt kjøper regjeringen klimakvoter.

- Vi har ikke noe system for kvoter nå. Vi diskuterte det i sin tid da regjeringen sa de skulle innføre det, men siden har det ikke skjedd noe. Vi er avventende, sier Brattestå.

Dagsavisen har sammen med Fremtiden i våre hender regnet ut at Stortinget måtte hat betalt rundt 184.000 kroner i året om de skulle kjøpt kvoter.

- Feil
Stortingspresident Thorbjørn Jagland hevder at Dagsavisens fremstilling av saken er feil.

- Presidentskapet drøftet dette etter at det ble kjent at regjeringen ville lage et system for kjøp av slike kvoter som ville dekke opp regjeringsapparatets utenlandsreiser. Et flertall i Presidentskapet var positive til å drøfte en ordning også for Stortinget, men var enig om å avvente hva slags system som ville bli etablert slik at Stortinget kunne tilpasse seg og følge opp dette, skriver Jagland i en pressemelding.

Han skriver videre at det må bevilges penger til dette over Stortingets budsjett.

- Vi har sett det slik at det ville være uheldig å etablere to ulike systemer og vi har altså ikke hatt noen mulighet til å iverksette noe i og med at penger ikke er bevilget. Dette kommer presidentskapet til å ta tak i i forbindelse med neste års statsbudsjett, skriver Jagland.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg