Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortinget refser barneministeren

Laila Dåvøy.
Laila Dåvøy. Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Barnevernet får krass kritikk i en rapport fra Riksrevisjonen. Nå ber Stortinget barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) om å rette på forholdene.

Riksrevisjonen har gransket barnevernet i over ett år og funnet ut at det er vesentlige svakheter innenfor barnevernet.

Rapporten viser at omtrent 28 prosent av kommunene som er spurt i spørreskjemaundersøkelsen bryter barnevernloven ved at de ikke lager tiltaksplaner for barn som blir plassert utenfor hjemmet.

I Norge mottok ved utgangen av 2001 nær 25.900 barn barneverntiltak. I alt var 7400 barn plassert i institusjon eller fosterhjem.

Mangler plasser

Fylkeskommunene får kritikk for at de ikke har opprettet nok egnede institusjonsplasser, og rundt halvparten av fylkeskommunene oppgir at de ikke alltid plasserer barn i det mest egnede tiltaket.

- Årsakene til dette oppgis å være dårlig kapasitet i barne- og ungdomspsykiatrien og manglende tiltak for barn som har alvorlige problemer med vold, rus og kriminalitet, heter det i rapporten.

Flere fylkeskommuner har dessuten ikke oppdatert sine planer på flere år.

Kontrollerer ikke fosterfamiliene
Rapporten viser også at barnevernet kontrollerer spesielt fosterfamiliene for dårlig. Hele halvparten av de undersøkte kommunene har ikke rutiner for kontakt med barn som er plassert i fosterhjem. De har også mangelfulle rutiner for oppfølging av fosterforeldre.

Nærmere 70 prosent av kommunene mangler dessuten rutiner for kontakt med barn i institusjon. Dette synes Riksrevisjonen er alvorlig.

- Gode rutiner er generelt en viktig forutsetning for vellykket oppfølgningsarbeid, heter det i rapporten.

Ber om rapport
Det er det Barne- og familiedepartementet (BFD) som har ansvaret for barnevernet.

Nå ber ber en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget barne- og familieminister Laila Dåvøy om at hun skal følge opp barnevernet i sterkere grad.

- Vi er enige om å be Dåvøy om en rapportering innen 2005, sier komiteens sekretær, Kjell Engebretsen (Ap) til TV 2 Nettavisen.

- Ministeren har satt i gang nye forskrifter fra 1. januar om tilsyn og kontroll med institusjonene i barnevernet, er dette godt nok?

- Det skjer en del endringer nå ved at staten overtar ansvaret som fylkeskommunene har hatt innen barnevernet, men fortsatt er barnevernet uoversiktlig ved at kommunene beholder sine oppgaver. Blant annet er det kommunene som godkjenner fosterhjemmene.

- Sårbare barn
Engebretsen understreker at barna som kommer i kontakt med barnevernet, er så sårbare i utgangspunktet at barna ikke tåler svikt også i etaten som skal ta vare på dem.

- Ingen av oss i komiteen forsøker å slå partipolitiske poeng her, komiteen er enig i at barnevernsbarna ikke tåler svikt i barnevernet, sier han.

- Urettferdig kritikk

I sitt svar til Riksrevisjonen skriver departementet at Riksrevisjonens gjennomgang er svært nyttig, men de ikke synes den er rettferdig.

- Summen av Riksrevisjonens observasjoner gir ikke en tilstrekkelig helhetlig beskrivelse av situasjonen i barnevernet, heter det i kommentaren fra departementet.

Dessuten mener Laila Dåvøy at departementet allerede har rettet på de svakhetene som Riksrevisjonen peker på.

- En av årsakene til at regjeringen foreslo at staten skulle overta fylkeskommunens ansvar i barnevernet. Stortinget har enstemmig sluttet seg til dette forslaget.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!