RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortinget sier ja til EU-styrker

Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Det er flertall på Stortinget til at Norge bidrar med soldater til en EU-styrke. Men Arbeiderpartiet setter betingelser for å bli med.

På forhånd var det knyttet spenning til om Arbeiderpartiet ville si ja til regjeringens planer.

- Det er en forutsetning fra Arbeiderpartiets sin side at de grunnlovsmessige sidene blir avklart, opplyser leder for utenrikskomiteen, Thorbjørn Jagland (Ap), til TV 2 Nyhetene.

At Arbeiderpartiet skaffet regjeringen flertall for å bli med, kom fram da rejgeringen orienterte Stortingets utvidede utenrikskomite i et møte torsdag ettermiddag.

Deltakelse i EU-styrken reiser prinsipielle spørsmål i forhold til grunnloven som først må avklares.

SV og Sp går mot
SV og Senterpartiet har tidligere sagt at Norge ikke bør bidra med soldater, og argumenterer langs to linjer: For det første mener de Norge ikke kan avgi soldater til en organisasjon landet ikke er medlem av.

Dernest er det snakk om en økonomisk prioritering for partiene. SV og Sp mener den kraftige nedskjæringen i forsvaret, og oppdrag i Norge, tilsier at EU-styrker ikke bør prioriteres.

Svensk-ledet styrke
Utrykningsstyrken som går under navnet Battle Groups skal ha et personell på rundt 1500 personer. Styrken skal fordeles på 7 til 9 enheter som, blant annet med en egen nordisk styrke. Her skal det norske bidraget etter planen være på 150 soldater.

Styrken skal stå under svensk ledelse og skal kunne rykke ut på ti dagers varsel. Dette blir dermed en stående avdeling, i motsetning til Nato-styrker Norge tidligere har bidratt til.

Ifølge en pressemelding som ble sendt ut fra Forsvarsdepartementet torsdag ettermiddag skal saken behandles på EUs forsvarsministermøte i Brussel 22. november.

Knyttes til FN
- En klar forutsetning for en eventuell norsk deltakelse er at beslutning om deltakelse i en operasjon fattes nasjonalt, at styrkene er under nasjonal kontroll og at det foreligger et klart folkerettslig mandat, heter det videre.

Styrkene skal knyttes tett opptil FN.

- Norsk deltakelse i disse styrkene vil innebære en naturlig videreføring av vår støtte til EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk, uttaler forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

- Det er også andre grunner til at regjeringen ønsker å delta, sier Krohn Devold.

Ifølge Devold har EU med dette funnet en effektiv måte å støttet oppunder FNs krisehåndteringsevne, noe som også er en norsk målsetting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere