*Nettavisen* Nyheter.

Stortinget stinker

ILLELUKTENDE: Miljøorganisasjonen Greenpeace plasserte 4000 kongekrabber, som har vært døde i en måned, utenfor stortinget. Foto: Kristoffer Furberg

Mandag formiddag luktet det død og fordervelse utenfor Stortinget.

14.01.08 14:51

4000 kongekrabber lå mandag utenfor Stortinget.

- Krabbene har vært døde i en måned, og dette gjør vi for å symbolisere at regjeringens kongekrabbepolitikk stinker, sier kommunikasjonssjef i Greenpeace, Bente Myhre Haast.

Vil ha skuddpremie
Vanligvis jobber Greenpeace for at dyr skal ha det godt, men kongekrabbene får liten sympati.

- De forstyrrer den økologiske balansen, og vi krever utrydningsfiske for å få orden på problemet. Dette kan løses så enkelt som å gi dusør på krabbene. Eller skuddpremie om du vil, sier Haast.

Hun forteller videre at det er ingen grunn til å tro at spredningen av kongekrabber til resten av Barentshavet og norskekysten kan stoppes uten klare bestandsmål. Den norske bestanden av kongekrabbene var på minimum 4,3 millioner dyr i 2006, og økte med cirka 900.000 til 2007.

Skulle ha torsk
De døde krabbene har funnet veien fra Havøysund i Vest-Finnmark.

- En torskefisker skulle ta inn garnet da han til sin forferdelse oppdaget at 4000 kongekrabber hadde funnet veien inn i garnet. Dette ødelegger garnet. Da vi i Greenpeace fikk høre om dette kontaktet vi fiskeren. Han donerte så hele fangsten til oss, inkludert garn, forteller Haast.

Sjåføren som har fraktet det illeluktende lasset fra Vest-Finnmark kunne fortelle at det var en spesiell fornøyelse. Kommunikasjonssjef, Bente Myhre Haast, sa seg enig i at protesten luktet stramt.

Opp til høring
Protesten utenfor Stortinget var i anledning høringen om regjeringens kongekrabbepolitikk. Myhre Haast forteller at Greenpeace har fått tillatelse fra politiet til å ha demonstrasjonen. Stortinget har også vært behjelpelige. Blant annet med strøm. Greenpeace vil imidlertid ha mer enn som så.

- Vi krever målrettet kamp mot krabbene. Fiskeriminister Helga Pedersen fremmet forslaget, men vi er redd for at det blir mye prat. Derfor vil vi markere vårt synspunkt på denne måten, sier Haast.

- Dersom Fiskeridepartementet ikke vil ta dette ansvaret, mener Greenpeace Miljøvernminister Solheim må overta kongekrabbesaken, skriver miljøvernorganisasjonen på sine nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag