*Nettavisen* Nyheter.

Stortingets skandalebygg: Slik ser det ut på innsiden

Milliardsprekk:

- Jeg forstår at mange synes det er dyrt, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen om sitt nye og kostbare kontorbygg. Se bygget fra innsiden i videoen over!

19.06.18 21:07

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag inviterte stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen pressen til å se Stortingets splitter nye kontorbygg fra innsiden. Det mye omtalte byggeprosjektet som har sprukket med hele 1,2 milliarder kroner, og som nå nærmer seg ferdigstillelse.

I det helrenoverte bygget, som ligger i Prinsens gate 26 ved siden av selve stortingsbygningen, skal det bli kontorer og møterom for stortingsrepresentantene og deres rådgivere.

- Dette er jo for å vise at nå nærmer vi oss ferdigstillelse, og at Stortinget i løpet av høsten får tilgang til disse lokalene etter et langt byggeprosjekt, forteller Wilhelmsen Trøen til Nettavisen.

SE VIDEO: Stortingspresidenten om nytt kontorbygg:


Les også: Stortingspresidenten får krass kritikk etter byggeskandale

- En nøktern stil

Bare fasaden på bygningen ble bevart da Stortinget startet arbeidet med å renovere kontorlokalene for tre år siden. Nå fremstår bygget som topp moderne, med lyse farger, tekniske installasjoner og godt inneklima.

- Var det nødvendig å gjøre så mye med dette bygget?

- Ja, dette er et veldig gammelt bygg. Nå er alt revet ned og bygget opp igjen, og det handler om både å ha et arbeidsmiljø som det går an å jobbe i, men også et bygg som nå er sikrere enn det var tidligere, sier Wilhelmsen Trøen, og legger til at de har valgt en nøktern stil.

Les også: Stortinget: - Byggeskandalen kan vokse til 2 milliarder

Klikk på bildet for å forstørre.

VISNING: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen var på en rundtur i Stortingets nye kontorbygg i Prinsens gate 26 med pressen tirsdag ettermiddag. Et prosjekt som har sprukket med 1,2 milliarder kroner. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

NYTT: Wilhelmsen Trøen i et av kontorene i Stortingets nye kontorbygg i Prinsens gtate 26. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

I tillegg til å renovere Prinsens gate 26, har Stortinget fått bygget et post- og varemottak under Wessels plass, og en tilførselstunnel på 250 meter.

- Men prosjektet har jo sprukket med 1,2 milliarder kroner. Hvordan kunne det gå så galt?

- Det er ingen tvil om at dette prosjektet er blitt mye dyrere enn det som var forutsatt ved starten. Det som er mitt fokus nå er, presidentskapets fokus og vår nye direktørs fokus, er jo at vi nå skal fullføre dette prosjektet innenfor den kostnadsrammen som nå er besluttet, sier hun.

- Regningen til statskassa

Som kjent gikk både stortingets tidligere direktør, Ida Børresen, og stortingspresident Olemic Thommessen av som følge av byggeskandalen tidligere i år. Da var det enkelte politikere som mente at Stortinget selv måtte dekke inn ekstraregninga, ved å kutte i egne kostnader.

Les også: Thommessen trekker seg som stortingspresident

Klikk på bildet for å forstørre.

MODERNE: Wilhelmsen Trøen her sammen med Marianne Andreassen, direktør for Stortingets administrasjon, på rundturen i Stortingets nye og moderne kontorbygg. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Hvem skal ta denne regninga?

- Dette er jo Stortingets totale budsjett, så dette er en regning som statskassen tar. For oss er det derfor viktig at vi gjennomfører dette nå på en best mulig måte, og at vi holder oss til den kostnadsrammen som nå er vedtatt av Stortinget, sier den nye stortingspresidenten.

Hun sier hun har stor forståelse for at mange reagerer på sprekken.

- Jeg har veldig stor forståelse for at mange synes dette er blitt et dyrt prosjekt, men mitt fokus nå er at vi må se framover. Vi må fullføre det på en god måte, og vi må få tatt dette bygget i bruk, som er viktig, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE HELT FERDIG: Kontorbygget i Prinsens gate er ikke helt ferdig. Slik ser det nå ut på utsiden. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Statsbygg må lede

Wilhelmsen Trøen vedgår at det har vært tøft å ta over prosjektet etter at Thommessen gikk av.

- Dette har jo vært et krevende prosjekt over tid, og det er klart at det også er et krevende prosjekt å ta over, sier hun.

Les også: Stortinget saksøker Multiconsult etter byggeskandale

- Hva har dere gjort for å unngå slik byggeskandaler i framtida?

- Vi kommer til å evaluere prosjektet og prosessen. Nå har vi gjort tiltak, og har vært veldig tydelig på at denne typen prosjekter skal gjøres på en annen måte fremover. Det er naturlig at det er Statsbygg som har ansvaret for denne typen utbygginger for oss senere, sier Wilhelmsen Trøen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEVART: Her står Wilhelmsen Trøen i trappeoppgangen som ser bevart i den opprinnelige stilen. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Tror du denne saken har ødelagt mye for omdømmet til Stortinget?

- Jeg er helt sikker på at dette er en overskridelse som mange synes det er vanskelig å forstå, og det har jeg full forståelse for, sier hun.

Ikke bestemt hvem

Selv om bygget skal stå ferdig i høst, vil bygget først bli tatt i bruk av stortingspolitikerne i begynnelsen av 2019. Det er foreløpig ikke bestemt hvem som er de heldige som får sitte i de nye lokalene.

- Det er en kabal hvem som sitter hvor på Stortinget, og jeg er helt sikker på at man har begynt å jobbe med den kabalen. Men slik jeg forstår det, er det mange partier som kommer til å ha kontorer her, sier hun.

Hva synes du om Stortingets byggeprosjekt? Si din mening i kommentarfeltet under.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.