RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FÅR REFS: Stortingspresident Olemic Thommessen fikk refs i Stortinget mandag, men slo kraftig tilbake mot kontroll- og konstitusjonskomiteen.
FÅR REFS: Stortingspresident Olemic Thommessen fikk refs i Stortinget mandag, men slo kraftig tilbake mot kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Stortinget

Stortingspresidenten fikk refs i Stortinget

Sist oppdatert:
- Overrumplingstaktikk, sa stortingspresidenten, som slo hardt tilbake.

Mandag ettermiddag fikk stortingspresident Olemic Thommessen knallhard kritikk fra kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

Komiteen mener stortingspresidenten handlet feil og uskjønnsomt i håndteringen av EOS-utvalgets evaluering av de hemmelige tjenestene.

KREVENDE: Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg, sier EOS-saken har vært krevende.

- Stortinget skal nå behandle en svært viktig sak. Behandlingen av deler av denne saken har vært veldig krevende for komiteen, sa komiteens leder, Martin Kolberg (A), da behandlingen startet.

Følg Stortingsmøtet direkte her

Les også: Stortingspresidenten må tåle irettesettelse i Stortingssalen

Kolberg: - Veldig krevende sak

Komiteen har gått til det ekstraordinære skritt å lage en skriftlig protokoll for å minne presidentskapet på at man skal holde seg til Stortingets forretningsorden.

En enstemmig komité har kommet til at presidentskapet gjorde alvorlige feil i forbindelse med at EOS-utvalget skulle evalueres. Ifølge komiteen gikk presidentskapet utover sine fullmakter og holdt senere viktig informasjon skjult for Stortinget.

Les også: Stortingets presidentskap får kritikk fra en samlet kontrollkomité i EOS-saken

Kolberg sier det var nødvendig å få avklart presidentskapets rolle i saken.

- Jeg ser at det anføres fra flere hold at vi i kontroll- og konstitusjonskomiteen overdriver denne saken, og at den kunne vært løst på en annen måte, sa Kolberg, og påpekte:

- Det var nødvendig med en avklaring.

Thommessen: - Tendensiøst

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) står imidlertid fast på at presidentskapet handlet i tråd med Stortingets regler.

I Stortinget mandag slo han kraftig tilbake mot kritikken.

- Som representantenes tillitsvalgte må presidentskapet selvsagt akseptere spørsmål, innspill og kritikk fra representantene, enten de kommer fra én eller de kommer fra flere i samlet flokk, sa Thommessen.

Han viste til et brev komiteen sendte til presidentskapet, der de stilte spørsmål ved deres håndtering av saken.

- Brevet kan ikke beskrives som noe annet en tendensiøst. Det fremstår som et gjennomarbeidet angrep rettet mot presidentskapet, uten at det blir mer velfundert av den grunn, sa han, og påpekte:

- Komiteen har med dette brevet antagelig blitt historiske i stortingssammenheng. Det har ikke i manns minne blitt foretatt et lignende utspill fra en komité i forhold til medrepresentanter i presidentskapet, sa Thommessen.

Stortingspresidenten sa at han var «overrasket over at komiteen som kollegium har valgt å forfølge dette sidesporet».

- Overrumplingstaktikk

Han viste til at presidentskapet har besvart anklagene, og vektla at han ikke har brutt Stortingets reglement.

- Presidenskapet har i den aktuelle saken ikke handlet i strid med Stortingets reglement, ikke gått utover sine fullmakter, ikke brutt noen lov og ikke foretatt seg noe for å holde informasjon tilbake fra Stortinget. Derimot har presidentskapet beklaget enkelte forhold i saken, som vi ser ikke er godt håndtert, sa Thommessen.

Han sa også at han synes det er kritikkverdig at enkelte komitémedlemmer har gått hardt ut i mediene med kritikk.

- Overrumplingstaktikk og grove beskyldninger om lovbrudd uten rot i virkeligheten hører ikke hjemme i en slik dialog. Jeg håper kontrollkomiteen i det lange løp også vil se seg tjent med en annen form i den interne samtalen i Stortinget, sa Thommessen.

Lundteigen: - Saken mer alvorlig

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen raste etter Thommessens innlegg.

- Det var en meget alvorlig sak før innlegget til presidenten, og nå har den blitt enda mer alvorlig, sa Lundteigen.

- Brevet til presidentskapet fra komiteen var ikke tendensiøst. Det var derimot gjennomarbeidet. Det som presidenten nå sier, at det komiteen har gjort er kritikkverdig, et sidespor og en overrumpling, det får stå for presidentens syn, sa han.

Også stortingsrepresentant Jette F. Christensen (Ap) reagerte på innlegget fra stortingspresidenten.

- Jeg synes det er underlig at stortingspresidenten så ettertrykkelig tar avstand fra å diskutere dette i det offentlige rom, sa hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere