RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortingsutbyggingen knekker næringslivet:  Nekter å gi kompensasjon


ANLEGGSOMRÅDE: Slik ser det nå ut i Nedre Vollgate der stortingstunnelen skal bygges, og de næringsdrivende fortviler.
ANLEGGSOMRÅDE: Slik ser det nå ut i Nedre Vollgate der stortingstunnelen skal bygges, og de næringsdrivende fortviler. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
- Slik må man regne med i en moderne by, er beskjeden Stortinget gir til fortvilte næringsdrivende.

Stortinget er i full gang med forberedelsene til byggingen av en 250 meter lang tilførselstunnel fra Rådhusgata til Wessels plass ved Stortinget.

OPPGITT: Daglig leder Petter Dahl i People and Coffee vurderer å stenge kafeen på grunn av byggearbeidet.

Men næringsdrivende i området fortviler, og opplever at omsetningen raser på grunn av byggearbeidet.

- En tunnel inn til Stortinget til flere hundre millioner er vel påkrevd, men at det skal ta knekken på meg synes jeg er tragisk, sa Petter Dahl, daglig leder i People & Coffee, til Nettavisen i forrige uke.

Dahl har fått halvert omsetningen siden arbeidet startet, og frykter nå at han må legge ned kafeen og si opp sine ti ansatte.

Først i 2018 skal nemlig arbeidet være ferdig.

Les også: Her skal Stortinget bygge en 250 meter lang tunnel

- Det er helt nødvendig

Stortinget beklager nå til de som blir berørt av tunnelprosjektet, men påpeker at arbeidet må gjøres.

- Det arbeidet vi driver med, er helt nødvendig, og Stortinget beklager at byggeprosjektet medfører en belastning for våre naboer, sier Terje Olsen, avdelingssjef for eiendoms-, sikkerhets- og serviceavdelingen på Stortinget, til Nettavisen.

Olsen sier de tilrettelegger arbeidet slik at det til enhver tid skal være god adkomst for både gårdeiere og næringsdrivende i området.

- Vi har jo hatt en løpende dialog med gårdeierne. Dette har pågått over lang tid, og det har vært jevnlige informasjonsmøter. Det har vært en forståelse for at informasjonen primært sett skulle gå gjennom gårdeierne. Samtidig ønsker Stortinget å ha en god dialog med alle som på en eller annen måte berøres av våre byggeprosjekter. Vi vil nå se på om den kan bli enda bedre, sier han.

Sløseriprisen: - Dette er rett og slett idiotisk

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPERRET INNE: - Kundene er jo fysisk sperret fra å komme hit. De må jo gå en halvmaraton for å finne fram, sier daglig leder Petter Dahl om sperringene og gravingen utenfor kafeen hans i Rådhusgata.


- Informasjon til gårdeiere

Dahl har imidlertid en annen opplevelse av situasjonen, og hevder informasjonen fra Stortinget har vært helt fraværende.

- Det er ikke noe kommunikasjon, ikke noe informasjon og ikke noen hjelp på noen som helst måte. Jeg er veldig skuffet. Det er David mot Goliat, jeg er så liten og det er ikke noe jeg kan gjøre, sa Dahl i intervjuet.

- Dere sier dialogen har vært god, men Dahl har jo en helt annen opplevelse?

- Det har vært en dialog også med den aktuelle virksomheten. Nå ligger denne butikken som er omtalt, på et hjørne mellom Akersgata og Rådhusgata. Det er et boligsameie som er gårdeier og som han forholder seg til. Så det er litt usikkert hva som har gått av informasjon fra gårdeier til ham. Dette vil vi se på, sier Olsen.

Han viser også til at kafeen ligger rett på utsiden av byggeområdet, og deres byggeprosjekt ikke hindrer tilgang til kafeen.

STENGT: Byggingen av stortingstunnelen betyr en vanskelig framkommelighet for både gående og kjørende. 

- Det er adkomst og det er ivaretatt. Men vi ser jo at det påvirker næringsdrivende i området, og vi beklager ulempene det medfører, sier Olsen.

- Slik er det i en moderne by

Avdelingssjefen på Stortinget påpeker samtidig at slikt arbeid må man regne med i en by under utvikling.

- Så dere synes det er greit at næringsdrivende får halvert omsetningen og kanskje må legge ned som følge av Stortingets arbeid?

- Vi kan ikke ha noen formening om det. Vi har noen prosjekter vi må gjennomføre. I en moderne by vil det alltid være byggeprosjekter som må gjennomføres, og vi forholder oss til vanlige offentlig prosedyrer, sier han, og legger til:

- Dette prosjektet går jo i gaten, så det vil være noen som blir berørt av dette. Men vi tar jo hensyn til dem.

- Vil dere gjøre noe for å bedre situasjonen for de berørte?

- Vi vil kontinuerlig vurdere og se på tiltak for å ivareta adkomst til næringene og gårdene. I tillegg vil vi ha jevnlig dialog og informasjon, sier Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

250 METER MED TUNNEL: Den røde streken viser hvor Stortingets nye tunnel skal bygges, fra Rådhusgata til Wessels plass ved Stortinget, under Nedre Vollgate.


- Blir ikke tilbudt kompensasjon

Flere næringsdrivende i Nedre Vollgate, der stortingstunnelen skal bygges, opplever det samme som Dahl. Like rundt hjørnet for kafeen ligger Mester rammer og Artgate, som selger rammer og kunst.

- Det er jo en katastrofe for en bedrift som blir sperret inne på denne måten i flere år, sa daglig leder Georg Uhlmann i forrige uke.

Også han fortalte om en omsetningssvikt på 60 prosent etter at byggearbeidet startet.

- Vil dere gi en kompensasjon til de næringsdrivende som er rammet?

- Det er ikke slik at det vil bli tilbudt noen økonomisk kompensasjon. Vi er ikke kjent med at det er blitt gjort i denne typen byggeprosjekter. Dette er en naturlig del av utviklingen i byrommet, sier Olsen.

Invitert på møte

Torsdag vil det bli arrangert et informasjonsmøte for de berørte. Ifølge Stortinget har møtet vært planlagt en stund og invitasjon ble sendt gårdeiere 15. januar.

- Vi har i ettertid sørget for at Dahl har fått invitasjon til dette møtet, han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere