*Nettavisen* Nyheter.

Støtter drap på president

Foto: (TV 2)

En presset mulla Krekar sa at Egypts tidligere president, Anwar Sadat, fortjente å dø.

10.06.05 12:04

Mulla Krekar fortsatte sin forklaring i Oslo tingrett fredag. Mens han torsdag disponerte sin egen tid, var det assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell som fredag bestemte tema.

Stabell ville vite hvordan Krekar ser på verdslige regimer som Egypt og Syria, og spesielt hvordan Krekar ser på drapet på Egypts tidligere president Anwar Sadat. Sadat ble tatt av dage i 1981.

Stabell spurte Krekar om han aksepterer verdslige regimer. Krekar svarte at et lands folk selv skal bestemme om de vil ha islamsk styre eller verdslige styrer. Han tegnet opp en skisse som forklarte hans syn og presenterte det for dommeren.

- Det betyr at det ikke er legitimt for islamister å bruke vold for å fjerne en verdslig leder i et muslimsk land som Syria og Egypt. Er det slik å forstå? ville Stabell vite

- Jeg er tydelig i min forklaring. Når forkynnelse er mot forkynnelse, så skal det svares verbalt. Når man forkynner sitt syn med sverd, så skal det svares med sverd. Det betyr at når PUK skal tvinge oss til å akseptere deres syn med våpen, så skal vi bruke våpen. Det betyr ikke at jeg skal bruke våpen til å påtvinge ham min religion. Det vil skape hat i religionen.

- Så var det Anwar Sadat¿?

- Han var vantroende og han fortjente å dø, svarte Krekar kontant.

Heltemodig
Krekar har tidligere omtalt drapet på Sadat som en heltemodig innsats. De involverte partene ble arrestert.

- Han ble drept av to grunner. Det var en grunnlov som var påtvunget folket, og det var et militært statskupp mot oss mot vår vilje. Og det aksepterer vi ikke, sa Krekar.

- Du aksepterer ikke at en nordmann står bak et statskupp. Han tvang seg inn ved makt og det er ikke akseptert, sa Krekar.

- I Midtøsten. Hvilke stater har hatt et akseptabelt styresett? ville Stabell vite

- Beklager jeg svarer ikke på det spørsmålet før jeg svarer på spørsmål i vedtaket. Jeg svarer bare på de gjenstående punkter. Du har jo blandet oss inn en internasjonal krig. Ærede dommer jeg har svart på slike spørsmål med Erling Grimstad og andre. Alt er tatt opp, sa Krekar.

- Hva betyr det at du spør meg og tvinger meg til å svare på spørsmål utenfor dette og bare bruker tiden min. Det er jeg som har en sak her, og ikke Sadat. Alt dette er amerikansk politikk, sa Krekar.

Stabell fortsatte å spørre Krekar om hans ytringer om jihad - hellig krig - og konflikten mellom islam og verdslige verdier, og den konflikten som eksisterer mot styrene i blant annet Egypt og Syria.

- Lever i en annen tid
Stabell leste fra en tale som Krekar skal ha holdt:

- Det er en konspirasjon mot oss. Seieren er på vår side fordi vi følger Guds spor og vil føre krigen inntil døden. Vi i ledelsen lover at vi skal være med i krigen til døden. Men vi må også være kloke og tenke strategi. Den hellige krig er en lang krig. Vi må beskytte oss og må ikke la fienden ta oss så lett. Vi lever i en annen tid da Sayyed Qutb (han som var med å gjennomføre drapet på Sadat, red.anm.) ikke så lett blir tatt til fange.

- Du vil bare forgifte atmosfæren fordi du ikke klarte det med filmen. Alt dette eksisterer i avhør. Hvorfor skal du gjenta det i min tid? Om vi blir i en måned vil jeg ikke svare på dette.

- Hvis jeg blir spurt mer om dette vil jeg forlate salen.

- Så det betyr at jeg ikke får svar hvis jeg spør om det eksisterer jihad mot disse statene, spurte Stabell.

Krekar nektet å svare og dommeren ba om pause. Etter pausen har en roligere Krekar bestemt seg for å svare videre på spørsmål.

TV 2 Nettavisen følger rettssaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.