RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Straff for ikke å stoppe kjønnslemlestelse

Sist oppdatert:
Alle som jobber med barn og unge, skal kunne straffes hvis de ikke forsøker å forhindre kjønnslemlestelse, mener Helsedepartementet.

Helsedepartementet ønsker at Stortinget skal vedta en ny bestemmelse i kjønnslemlestelsesloven. Forslaget innebærer at yrkesutøvere og ansatte i barnehager, barnevernet, helsetjenesten, sosialtjenesten, skoler, skolefritidsordninger og trossamfunn får en plikt til å avverge kjønnslemlestelse.

Plikten skal også gjelde for forstandere og religiøse ledere i trossamfunn.

- Må kunne varsle
Departementet vil fjerne taushetsplikten for de aktuelle partene og innføre en avvergelsesplikt.

- Hensynet til å avverge kjønnslemlestelse veier tyngre enn hensynet til å bevare taushet dersom ei jente står i fare for å bli kjønnslemlestet. En avvergelsesplikt uten hensyn til taushetsplikt vil bidra til å lette samarbeidet mellom ulike yrkesgrupper på dette feltet, skriver departementet i en pressemelding.

- Bør straffes
Hvis noen unnlater å følge avvergelsesplikten med forsett, bør vedkommende straffes, mener departementet.

- Trussel om straff er med på å understreke hvor alvorlig samfunnet ser på praktisering av kjønnslemlestelse, heter det i pressemeldingen.

Gjelder bare på jobb
Avvergelsesplikt skal bare gjelde for opplysninger som vedkommende får gjennom sin yrkesutøvelse eller sitt arbeid. Avvergelsesplikt vil dermed ikke gjelde for opplysninger som yrkesutøveren eller den ansatte helt tilfeldig får i sin fritid.

Departementet vil lage veiledningsmateriale som forteller hvordan de enkelte yrkesgrupper innenfor ulike sektorer kan handle for å oppfylle avvergelsesplikten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere