Gå til sidens hovedinnhold

Straffedømte blir ikke utvist

Over 20 prosent av utlendinger som begår drap og grove narkotikalovbrudd i Norge, blir værende i landet selv om de kunne ha blitt utvist.

Til tross for at de objektive vilkårene for utvisning er til stede, får mange bli i landet, melder TV 2 Nyhetene.

Nå har problemet blitt så stort at politiet karakteriserer situasjonen som alvorlig.

Ble drapsmenn
Tirsdag 29. juli i fjor ble to menn knivdrept i Kristiansand. En iraner er tiltalt dobbeltdrapet. Politiet forsøkte før drapene å utvise mannen, men fikk ikke medhold.

Ett år tidligere ble en kvinne skutt og drept utenfor politihuset i Kristiansund. Politiet hadde også forsøkt å utvise denne gjerningsmannen rett før drapet, på grunn av flere voldsepsioder, men de fikk heller ikke medhold.

I Kristiansand tingrett møtte nylig en 48 år gammel mann som også er blitt forsøkt utvist flere ganger. Påtalemyndigheten betegner ham som en notorisk lovbryter. 48-åringen kobles nå til en sak som involverer store mengder heroin.:

- I Agder har vi to som ble forsøkt utvist. Det ble ikke effektuert og de begikk drap senere, sier politiinspektør Magnus Andreassen i Agder politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

- Organisert kriminalitet
Tall fra Utlendingsdirektoratet viser at norsk politi hvert år forsøker å utvise rundt 1100 utlendinger som begår straffbare handlinger, men over 20 prosent av disse forblir i landet.

I Kristiansand er tallene enda verre. Her har politiet forsøkt å utvise 178 personer de siste fem årene, men bare 88 er blitt kastet ut av landet:

- Dette har medført oppblomstring av organisert kriminalitet. En del kommer fra land der de har vært og eller fremdeles er medlemmer av organiserte bander, sier Andreassen.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene