*Nettavisen* Nyheter.

Straffene har blitt strengere

Etter ti års jobbing har Riksadvokaten nådd målet sitt. Straffenivået i Norge har blitt strengere.

12.01.06 11:05

- Det er hevet over tvil at det er skjedd en betydelig endring av straffenivået på viktige områder. Domstolene er gått fra 70-tallets tenkning om redusert bruk av straff til det nivået som nå er etablert for alvorlig om samfunnsskadelig kriminalitet. Et samvirke av årsaker ligger bak, blant annet den kriminalitetsutvikling vi har sett over tid og det at folk registrerer at samfunnet ikke klarer seg uten bruk av fengselsreaksjoner, sier Riksadvokat Tor-Aksel Busch til Aftenposten.

Drap straffes hardere
Siden slutten av 90-tallet har riksadvokatsembetet pekt ut fire områder der de mente det var særdeles viktig å skjerpe straffene. Drap, hverdagsvold under påvirkning av alkohol, sedelighetsforbrytelser og gjengangerne innenfor vinningskrim. Nå viser resultatene seg. Straffen for drap er i dag omtrent 10 til 11 år, mens det tidligere lå på rundt syv år. Blind vold straffes med opp til tre måneders fengsel, mot bare en tidligere. Voldtektsstraffen er økt til fengsel mellom tre og fire år. Tyveriforsøk utført av en gjenganger straffes med opp til 40 dagers fengsel.

- Uheldig utvikling
Selv om Riksadvokaten er fornøyd, mener forsvarsadvokat Harald Stabell at dette er en uheldig utvikling. Han får støtte av jusprofessor Thomas Mathiesen.

- Jeg er enig med Riksadvokaten i at det har vært et klimaskifte når det gjelder straff, og jeg ser på det som en uheldig utvikling, sier Stabell til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.